Hlavní obsah

Spojené státy vyšlou válečné lodě do Černého moře

USA se připravují na vyslání válečných lodí do Černého moře.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Spojené státy se v reakci na vyostřený konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou chystají vyslat válečné lodě do Černého moře. Napětí mezi dvěma státy od incidentu z konce listopadu, kdy Rusové v Kerčském průlivu zadrželi 3 ukrajinské lodě a 24 členů posádky, stále vzrůstá.

Článek

Americká armáda požádala ministerstvo zahraničí, aby o plánech informovala Turecko. Učinit tak musí na základě dohody z Montreux z roku 1936, podle níž musí země, jež nesdílí hranice s Černým mořem, upozornit na vstup do oblasti nejméně 15 dní předem.

Ruské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že na Krymu provádí vojenský výcvik s protiletadlovými raketovými systémy. Podle Ruska se Ukrajina aktivně připravuje k útoku na východě země. Kryje se přitom stanným právem, které Ukrajina v několika regionech vyhlásila, míní podle CNN ruské ministerstvo zahraničních věcí.

Rusko v úterý částečně odblokovalo Kerčský průliv a umožnilo tak ukrajinským lodím plout do přístavů Berďansk a Mariupol. Namátkové kontroly ukrajinských plavidel, které má Rusko na základě dohody z roku 2003 právo provádět, však Moskva podle vyjádření Kyjeva v poslední době nezákonně zneužívá. Ukrajina nyní očekává, že bude doprava brzy obnovena v plném rozsahu.

Podle dohody z Montreux mohou americké lodě v Černém moři setrvat maximálně 21 dní.

Reklama

Doporučované