Hlavní obsah

Spojené státy začínají opět přijímat uprchlíky, bude jich méně a prověrky budou důkladnější

V úterý končí platnost Trumpova imigračního dekretuVideo: Ruptly

 

Reklama

Spojené státy po vypršení čtyřměsíčního zákazu opět začínají přijímat uprchlíky, jejichž počet by však měl být nižší než v minulých letech.

Článek

V úterý skončila platnost dekretu prezidenta Donalda Trumpa, který až na výjimky zakazoval přijímání uprchlíků z jakékoli země. Americké úřady se nyní žadatele o azyl chystají podrobovat přísnějším prověrkám, dosud však nová pravidla nezveřejnily.

Zákaz byl součástí Trumpova protiimigračního dekretu, jehož platnost po řadě žalob potvrdil na konci června nejvyšší soud. Prezidentův výnos zakázal na 120 dní přijímání veškerých žadatelů o azyl, což soud poopravil a vyňal z něj lidi, kteří mají blízké vazby v USA.

Ministerstva vnitřní bezpečnosti a zahraničí měla podle Trumpových představ během zmíněné čtyřměsíční doby vypracovat plán podrobnějšího prověřování uprchlíků, které by snížilo riziko možných teroristických útoků na území USA. Nejmenovaný činitel ministerstva zahraničí uvedl, že nová opatření budou zveřejněna velmi brzy. Podle předchozích vyjádření úřadů budou výrazně podrobnější prověrky dosavadních aktivit žadatelů či jejich sociálních vazeb.

Trump učinil z omezení počtu nově přicházejících migrantů a uprchlíků do USA jednu z priorit, na níž stavěl kampaň před loňskými prezidentskými volbami. Zatímco jeho předchůdce Barack Obama stanovil na fiskální rok končící letos v září limit 110 tisíc přijatých uprchlíků, Trump toto číslo po nástupu do funkce snížil na 45 tisíc, což má být i strop pro další rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované