Hlavní obsah

Kamera zachytila raketový útok USA na Sýrii. Svět Trumpa chválí

Útok na Sýrii.

 

Reklama

Donald Trump řekl, že není pochyb o použití chemických zbraní. Americké lodě ve Středomoří vyslaly na syrskou vojenskou základnu 50 až 60 střel.

Článek

„Dnes jsem nařídil vojenský úder proti základně, ze které byl veden chemický útok.” Americký prezident Donald Trump vydal pokyn k bombardování Sýrie. K přímé vojenské akci ho přiměl úterní chemický útok na město Chán Šajchún, při kterém zemřelo více než sto lidí, včetně žen a malých dětí.

Trump nepochybuje, že útok provedla syrská vládní vojska. V rebely ovládané provincii Idlib podle všeho zabíjel sarin.

Donald Trump vydal rozkaz k bombardování syrské letecké základny, podívejte se.

Dvě americké vojenské lodě vypálily z východního Středomoří padesát až šedesát střel s plochou dráhou letu Tomahawk. Cílily na startovací dráhy, čerpací stanice a letadla. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) byla základna téměř zcela zničena.

Spojené státy o útoku informovaly Rusko, podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona ale rozhodně nežádaly jeho svolení k akci. Pentagon uvedl, že při útoku necílil na ty části základny, kde se domnívá, že jsou přítomny ruské síly.

Rusko oznámilo, že požádá o svolání mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Agentuře Ria Novosti to řekl šéf branného výboru horní komory parlamentu Viktor Ozerov. „Tento útok by bylo možné vnímat jako akt agrese Spojených států vůči členu Organizace spojených národů," řekl.

Donald Trump v projevu ze svého floridského sídla Mar-a-Lago také vyzval „civilizované národy”, aby se ke Spojeným státům připojily ve snaze ukončit masakr a krveprolití v Sýrii.

Útok změnil Trumpův pohled na Bašára Asada.

Plnou podporu zásahu už vyjádřil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podle něj by toto poselství měly pochopit i Severní Korea a Írán. Právě Írán ale bombardování odsoudil. Naopak americkou operaci podpořila Saúdská Arábie a Austrálie.

Syrská vládní televize záhy po útoku na vojenskou základnu označila celou akci za americkou agresi. Syrská armáda už oznámila, že zemřelo šest lidí.

Donald Trump se už dříve vyjádřil, že na základě chemického útoku výrazně změnil svůj názor na syrského prezidenta Bašára Asada. Překročil prý mnoho hranic. Útok ještě před Trumpovým projevem naznačila americká velvyslankyně při OSN Nikky Haleyová. „Když OSN selhává ve své povinnosti jednat kolektivně, nastávají časy v existenci států, kdy jsou nuceny podniknout svou vlastní akci," prohlásila Haleyová na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN, která se případem zabývá.

Sýrii zasáhl letecký útok.

Podle hromadících se svědectví z místa tragédie je za útok odpovědné syrské vojenské letectvo. Podle zdroje citovaného agenturou Reuters shodil syrský letoun čtyři bomby - tři konvenční, které vybuchly běžným způsobem, a jednu, jež hlučně neexplodovala. Nad místem dopadu se ale vytvořil sloup bílého dýmu.

Pravděpobnost, že by bojový plyn shodily v Idlibu letouny syrské armády, podpořilo ve čtvrtek i Turecko s odvoláním na pitvu tří obětí masakru, kterou udělali tamní lékaři.

Na pitvu dohlíželi zástupci Světové zdravotnické organizace a Organizace pro zákaz chemických zbraní.

Bašára Asada ale brání Rusko. Podle něj vládní vojska zasáhla proti muničním skladům povstalců a proti továrnám na výrobu zbraní - odtud měl pak plyn uniknout. Rusko už odmítlo i návrh rezoluce RB OSN, která úterní útok odsuzuje.

Reklama

Doporučované