Hlavní obsah

Spojené státy zmrazily vojenskou pomoc Pákistánu, Trumpovi došla trpělivost s Tálibánem

Spojené státy přestávají financovat pákistánskou armáduVideo: AP

 

Reklama

Washington rozhodl o přerušení financování pákistánské armády. Krokem chce zvýšit tlak na místní vládu, aby efektivněji bojovala s extremisty z hnutí Tálibán.

Článek

Americká vláda pozastavila téměř veškerou vojenskou pomoc Pákistánu. Pomoc zůstane zablokována, dokud Islámábád nepodnikne rozhodnou akci proti extremistům z afghánského hnutí Tálibán a sítě Hakkání, které operují na jeho území. Uvedlo to americké ministerstvo zahraničí. Podle informací agentury AP má zmrazená pomoc hodnotu dvou miliard dolarů (42,4 miliardy korun).

Washington již v úterý oznámil pozastavení vojenské pomoci Pákistánu v objemu 255 milionů dolarů (5,4 miliardy korun), kterou měl Islámábád dostat už loni na nákup vojenského vybavení od Spojených států.

Ve čtvrtek mluvčí americké diplomacie Heather Nauertová oznámila zmrazení další pomoci, přesnou sumu ale nesdělila. Uvedla nicméně, že nové opatření se týká takzvaných fondů koaliční podpory, z nichž USA poskytují Pákistánu finance na vedení protiteroristických operací.

Podle nejmenovaného amerického vládního činitele, na kterého se odvolává AP, jsou ve hře asi dvě miliardy dolarů. Zhruba jedna miliarda dolarů (21,2 miliardy korun), jejíž součástí je i výše zmíněných 255 milionů dolarů, patří k programu financování cizích armád (FMF). V rámci FMF zahraniční vojska nakupují americké armádní vybavení a objednávají výcvik. Dalších zhruba 900 milionů dolarů (19 miliard korun) měl Pákistán získat z fondů koaliční podpory (CSF).

Těchto 900 milionů dolarů bylo v CSF pro Pákistán připraveno ve fiskálním roce 2017, který skončil loni v září. Součástí tohoto balíku je 400 milionů dolarů, které mohou být uvolněny jen v případě, že ministr obrany James Mattis potvrdí, že Pákistán přijal konkrétní kroky proti síti Hakkání.

Podle Pentagonu nebylo zatím ze zmíněných 900 milionů dolarů Pákistánu nic vyplaceno. Poslední peníze z fondů koaliční podpory putovaly do Pákistánu loni v březnu, ty ale byly zahrnuty ještě do rozpočtu na fiskální rok 2016. Na fiskální rok 2018, který začal loni v říjnu, má americká armáda pro CSF schválených dalších 700 milionů dolarů, napsala agentura AFP.

Americký prezident Donald Trump na Nový rok ve svém prvním letošním tweetu Pákistán obvinil, že představuje útočiště pro teroristy. „Spojené státy během posledních patnácti let bláhově pomohly Pákistánu částkou přes 33 miliard dolarů a oni nám nedali nic jiného než lži a klam,“ napsal prezident.

Pákistán zmíněná obvinění odmítá a poukazuje na to, že sami Pákistánci trpí útoky islamistů podstatně více než Spojené státy. Násilí ze strany muslimských radikálů si v Pákistánu vyžádalo desítky tisíc obětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované