Hlavní obsah

Spojené státy zvažují odchod svých vojáků z Německa, ale mohou jen blafovat před summitem NATO

Pentagon analyzuje, co by nastalo, kdyby se Američané stáhli z Německa.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

O tom, že Pentagon začal vyhodnocovat následky odchodu amerických ozbrojených sil z Německa, informoval list Washington Post.

Článek

Spojené státy zvažují, že stáhnou své ozbrojené síly z území Německa poté, co prezident Donald Trump vyjádřil o podobný krok zájem. Americké ministerstvo obrany nyní analyzuje, kolik by podobný krok stál peněz a jaký by měl dopad. Do analýzy se zatím nezapojili přední představitelé americké armády. Informoval o tom list Washington Post, který se odvolal na anonymní zdroje z amerických úřadů.

Trump začal mít podle nich zájem o přesunutí amerických vojáků z Německa poté, co se na začátku letošního roku sešel se svými poradci. Poté, co Trumpa seznámili s množstvím vojáků v Německu, měl být Trump překvapen a stěžovat si na to, že ostatní země dostatečně nepřispívají na společnou bezpečnost v rámci NATO. Počet amerických vojáků v Německu čítá na 35 tisíc.

V úvahu by mohlo připadat také přesunutí amerických vojáků do Polska. Poláci koncem letošního května Spojeným státům přislíbili až dvě miliardy dolarů za to, že postaví stálou vojenskou základnu na jejich území.

Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady uvedl, že Pentagon analyzuje působnost svých jednotek v zahraničí pravidelně a odsun vojáků nepotvrdil. Na toto téma nehovořila ani německá ministryně obrany Ursula von der Leyen se svým americkým protejškem Jimem Mattisem na schůzce, která se odehrála minulý týden.

Nejste fér, vzkazuje Trump Alianci

Informace o přehodnocení americké vojenské přítomnosti v Německu vyvolaly znepokojení mezi evropskými špičkami, píše Washington Post. Podle něj zatím není jasné, zda USA skutečně uvažují o odchodu z Německa, nebo se jedná pouze o součást ostřejší vyjednávací politiky před plánovaným summitem NATO v Bruselu.

Očekává se, že na tomto summitu Trump opět zdůrazní svou nespokojenost s financováním NATO ostatními státy aliance. Trump opakovaně osočil členské státy, že neplní závazek investic 2 procent ročního HDP do obrany. Podle něj se k USA „nechovají férově”.

Německo loni investovalo do obranného rozpočtu 1,24 procent svého HDP. Toto číslo plánuje do roku 2024 navýšit na 1,5 procenta. Polsko vloni nesplnilo cíl o pouhou jednu setinu procenta. Jedinými státy NATO, které závazek zatím plní, jsou Velká Británie, Řecko a Estonsko. Česká republika vloni za obranu utratila jen 1,05 procenta.

Reklama

Doporučované