Hlavní obsah

Exmanželky nejbohatších mužů se spojily. Utratí miliony dolarů z rozvodu

Foto: Taylor Hill, Getty Images

MacKenzie Scottová se svým exmanželem Jeffem Bezosem.

Reklama

Dvě ženy mužů, kteří se ocitli v čele žebříčku nejbohatších lidí, se spojily a rozdávají svůj majetek. Melinda French Gatesová a MacKenzie Scottová věnují 40 milionů dolarů na podporu rovnosti žen.

Článek

Bývalé manželky dvou z nejbohatších mužů světa se spojily, aby společně posílily moc a vliv amerických žen. Melinda French Gatesová a MacKenzie Scottová, dříve Bezosová, jim v příštím desetiletí věnují 40 milionů dolarů (858 milionů korun).

Finanční dar je podle serveru CNN určen vítězům soutěže Equality Can't Wait Challenge (v překladu „Výzva ‚rovnost nepočká‘“), která se snaží o rovnoprávnost pohlaví. Soutěž pořádá investiční společnost Pivotal Ventures, jež patří French Gatesové. Scottová ji se svým manželem Danem Jewettem finančně podporuje.

Jde o první soutěž, která je zaměřena na genderovou rovnost v USA, v níž vítěz získá tak velkou výhru – každá vítězná organizace totiž dostane 10 milionů dolarů na své projekty. Cílem je investovat do žen a posílit tak jejich postavení.

Čtyři vítězové soutěže, které porota vybrala z 550 uchazečů, předložili různé návrhy toho, jak by bylo možné posílit život nejen žen. Patří mezi ně například vytvoření sítě pro péči o děti, která bude podporovaná z veřejných zdrojů, školení pro ženy, které mají zájem o kariéru vývojářek softwaru, urychlení kariérní dráhy mladých žen na vysoké škole a krátce po studiu a rozvoj vlivných podniků vlastněných ženami.

Tyto otázky jsou důležité obzvlášť v době pandemie covidu-19, která psychicky dopadla zejména na ženy. Podle některých odborníků pandemie vrátila téma rovnoprávnosti mužů a žen o mnoho let zpět.

„Oceněné organizace jsou silné týmy, které pracují v první linii a v rámci komunit, aby pomohly ženám vybudovat si moc v jejich životě a kariéře,“ uvedla v prohlášení Scottová.

Můžeme prolomit historické vzorce a dosáhnout pokroku v oblasti rovnosti žen a mužů.
French Gatesová

„Můžeme prolomit historické vzorce a dosáhnout pokroku v oblasti rovnosti žen a mužů, ale musíme se zavázat, že pozvedneme organizace, jako jsou ty, které obdržely ocenění a které jsou připraveny pozvednout ženy a dívky,“ dodala French Gatesová.

Obě ženy patří mezi nejbohatší na světě. Své jmění získaly především sňatkem se dvěma miliardáři – spoluzakladatelem Microsoftu Billem Gatesem a zakladatelem Amazonu Jeffem Bezosem. Obě podepsaly slib The Giving Pledge (v překladu „darovací slib“), v němž se zavázaly k tomu, že většinu svého majetku rozdají.

French Gatesová zároveň zůstává spolupředsedkyní nadace The Gates Foundation, která v uplynulém roce a půl věnovala mimo jiné značné finanční prostředky na výzkum koronaviru a vývoj vakcín. Prostřednictvím společnosti Pivotal Ventures také podporuje ženy v klíčových odvětvích, jako jsou technologie, kandidatury do úřadů a další aktivity.

Scottové také není charita cizí, protože v květnu uvedla, že již věnovala téměř 1,7 miliardy dolarů ze svého jmění celkem 116 organizacím, které se zaměřují na rasovou rovnost, rovnost LGBTQ+ komunity, funkční demokracii a změny klimatu. Mezi podpořenými organizacemi je například Obama Foundation, George W. Bush Presidential Center a European Climate Foundation.

Čisté jmění Scottové dosahuje přibližně 64 miliard dolarů. Loni získala v rámci rozvodového vyrovnání s Bezosem čtvrtinu akcií společnosti Amazon, čímž získala čtyřprocentní podíl tehdy v hodnotě 35 miliard dolarů.

French Gatesová letos v květnu podala žádost o rozvod s Billem Gatesem, jehož čisté jmění činí přibližně 151 miliard dolarů. Ještě se ale uvidí, jak si manželé majetek rozdělí.

Reklama

Doporučované