Hlavní obsah

Spojení Avast-Norton nepodpoříme. Přesvědčíme i ostatní, říká bankéřka

Foto: Seznam Zprávy

Sue Noffkeová, ředitelka oddělení pro britská aktiva společnosti Schroders.

Reklama

Veterán londýnského finančního světa Schroders za stávajících podmínek nepodpoří plánovanou fúzi Avastu s americkou IT firmou NortonLifeLock. Pro SZ Byznys to uvedla ředitelka oddělení pro britská aktiva Sue Noffkeová.

Článek

Na obzoru je první podstatná trhlina v ohlášené fúzi amerického NortonLifeLocku a tuzemského Avastu. Největší nezávislý akcionář, britský správce aktiv Schroders, otevřeně prohlásil, že ve stávající podobě fúzi nepodpoří.

„Nemůžeme podpořit dohodu v její současné podobě, pokud nedojde k podstatné změně toho, co je v současné době nabízeno. Naše výhrady už jsme diskutovali s ostatními investory a sdělili jsme je i vedení společnosti Avast,“ uvedla v rozhovoru pro SZ Byznys Sue Noffkeová, ředitelka oddělení pro britská aktiva společnosti Schroders. Noffkeová pracuje pro Schroders od roku 1989.

Jde o první veřejné vyjádření nesouhlasu s fúzí ohlášenou 10. srpna. Za navrhovaných podmínek má americká společnost NortonLifeLock fúzovat s Avastem, přičemž transakce původem českou firmu ohodnocuje na 180 miliard korun.

Britský investiční dům Schroders, který na konci loňského roku spravoval majetek v hodnotě 574 miliard liber (17 bilionů korun), drží v Avastu podíl 6,3 procenta a je aktuálně největším nezávislým akcionářem. Větší podíl drží jen zakladatelé Pavel Baudiš (25 procent) a Eduard Kučera (9,7 procenta). Oba zakladatelé jsou členy představenstva, ale jsou pouze nevýkonnými členy.

Těžká váha

Noffkeová už včera pro britský deník The Times prohlásila, že podmínky prodeje firmu Avast „značně podhodnocují“. Schroders evidentně vidí velký potenciál pro růst spojené firmy a chce za své akcie víc.

„Analyzovali jsme nedávnou prezentaci společnosti NortonLifeLock na Capital Markets Day a je zřejmé, že její vyhlídky do budoucna jsou velmi pozitivní, což je další důvod, proč se domníváme, že pro stávající akcionáře tato transakce není příznivá,“ dodala Noffkeová.

Nemůžeme podpořit dohodu v její současné podobě, pokud nedojde k podstatné změně toho, co je v současné době nabízeno.
Sue Noffkeová, ředitelka oddělení pro britská aktiva společnosti Schroders

Řada britských společností včetně Schroders se kvůli regulatorním omezením musí akcií po fúzi zbavit, protože už se nebudou obchodovat na londýnském trhu. Avast i Norton počítají s tím, že akcie nové společnosti, která bude mít i nové jméno, se budou obchodovat pouze na newyorském Nasdaqu.

Společnost Schroders bude chtít využít své reputace jedné z nejstarších investičních firem v Londýně (založena 1804) k přesvědčení dalších akcionářů Avastu, aby transakci ve stávající podobě nepodpořili. Firma přitom ještě těsně po ohlášení transakce mírně navyšovala svůj podíl ze 6,19 na stávajících 6,3 procenta.

Fúzi nyní musí schválit valná hromada Avastu, kdy musí souhlas vyjádřit alespoň 75 procent přítomných akcionářů. Fúze se pak stává závaznou pro všechny akcionáře. Zakladatelé společnosti Baudiš a Kučera stejně jako generální ředitel Ondřej Vlček a další členové představenstva se již zavázali fúzi podpořit a tato skupina investorů drží dohromady zhruba 37 procent akcií.

Mezinárodní souboj

K dalším významným akcionářům patří finanční firmy AllianceBernstein, Capital Research & Management, BlackRock Investment Management, Legal & General Investment Management, skupina Aegon či Vanguard Group.

„Jednotlivé společnosti nekomentujeme,“ uvedla na dotaz SZ Byznys například mluvčí BlackRock Nadia El Jazouliová. Podobně se zatím nechtěli k fúzi vyjadřovat ani další akcionáři.

Noffkeová rovněž zopakovala své výhrady, které publikoval deník The Times. „Jako aktivní investor se společnost Schroders domnívá, že podmínky navrhované fúze společností Avast a NortonLifeLock podstatně podhodnocují společnost Avast a její vyhlídky, že v konečném důsledku nepodporují dlouhodobé zájmy našich klientů.“

Podle ní „bude kótování podniku v USA znamenat, že mnoho stávajících menšinových akcionářů nebude moci v budoucnu držet akcie sloučené společnosti a podílet se na budoucích synergiích, což je problém, který nebyl v rámci podmínek transakce dostatečně řešen“.

Akcionářská volba

  • Akcionáři Avastu si mohou vybrat ze dvou variant sloučení.
  • První akciová varianta počítá s vyplacením hotovosti za 31 procent dosavadního podílu při ceně 2,37 dolaru (51 Kč) na akcii a zbytek, tj. 69 procent, získají podílníci Avastu v akciích Nortonu (odpovídá to hodnotě 551,1 pence za akcii Avastu).
  • Druhá varianta počítá s tím, že akcionář dostane 90 procent svého podílu v hotovosti a zbylých deset procent v podobě akcií nové spojené firmy; držitelé akcií Avastu dostanou 7,61 dolaru (165 Kč) za akcii (tato varianta odpovídá 608,4 pence za akcii Avastu).
  • Zakladatelé Avastu Pavel Baudiš a Eduard Kučera spolu s ředitelem Ondřejem Vlčkem preferují první variantu.

Pozn.: Výpočet hodnoty Avastu je založen na závěrečné ceně akcie společnosti NortonLifeLock ve výši 27,20 USD za akcii ke dni 13. července 2021, což je poslední pracovní den před začátkem nabídkového období po začátku spekulací o transakci dne 14. července 2021, a směnného kurzu USD/GBP ve výši 1,38595 ke dni 9. srpna 2021.

Firma Schroders proto bude tlačit na vylepšení podmínek transakce. „Stručně řečeno, Avast je příkladem kvalitní společnosti, která by mohla být prodána příliš levně. Jsme otevřeni nabídce společnosti NortonLifeLock nebo jiných zájemců, která by lépe odrážela základní fundamenty společnosti Avast, jakož i strategické a finanční výhody, které by nabyvatel mohl získat,“ uzavřela Noffkeová.

Avast vstoupil na londýnskou burzu v roce 2018 za cenu 2,5 libry. Akcie však od té doby posílily na současných 5,95 libry hlavně díky rostoucí poptávce po kybernetické bezpečnosti. Akcie Avastu se obchodují i v Praze (viz graf Vývoj ceny akcií Avastu).

Reklama

Doporučované