Hlavní obsah

Spojení jihokorejské univerzity s výrobcem zbraní pobouřilo vědce, obávají se vzniku „zabijáckých robotů”

Věda a výrobce zbraní: jde o bezpečné spojení?Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Korejský institut vědy a technologie (KAIST) se spojil s firmou Hanwha Systems, která je předním dodavatelem zbraní a munice. To vyvolalo pobouřené reakce vědců z více než 20 zemí světa.

Článek

Výrobky firmy Hanwha Systems jsou zakázány ve 120 zemích světa. I přesto Korejský institut vědy a technologie (KAIST) uzavřel s firmou spolupráci. KAIST a Hanwha Systems umožnily otevření Výzkumného centra pro sbližování národní obrany a umělé inteligence. Podle deníku Korea Times má v centru probíhat výzkum umělé inteligence a její použití u autonomních zbraní.

Zpráva o vzniku centra zburcovala specialisty na umělou inteligenci a robotiku po celém světě, společně vytvořili petici, ve které prohlašují, že pokud výzkumné centrum bude i nadále fungovat, přestanou s institutem spolupracovat na všech úrovních akademické sféry. Petici podepsalo přes 50 světových akademiků.

Odborníci v petici apelují na zodpovědnost, kterou mají vývojáři i vědci vůči obyčejným lidem. Autonomní zbraně mohou být podle nich lehce zneužity teroristickými organizacemi a jejich vývoj může vést k třetí světové válce. Petici zakončují připomenutím mezinárodního slibu z minulosti o nevyvíjení zakázaných technologií, například oslepujících laserů a výzvou k institutu, aby se zaměřil spíše na zlepšování lidských životů než na jejich ničení.

Bojkot existence centra bude jedním z bodů schůze OSN, která se uskuteční příští týden v Ženevě. Více než 20 zemí už vyjádřilo přání zrušit celý projekt.

KAIST otevřel centrum na konci února. Ředitel institutu Sung-Chul Shin v té době médiím řekl, že doufají ve vývoj technologie, která pomůže zlepšit národní bezpečnost. Po zveřejnění petice vydal Shin prohlášení, v němž zmiňuje, že ho mrzí bojkot ze strany akademiků, a zdůraznil, že KAIST je akademickou institucí, která nemá žádné úmysly zapojit se do vytváření autonomních zbraní a zabijáckých robotů.

Autonomní zbraně nejsou novinkou

Jižní Korea už v minulosti vytvořila autonomního bojového robota, který je schopen detekovat cíl na tři kilometry. O koupi tohoto robota měly zájem Spojené arabské emiráty a Katar. Podle zprávy BBC z roku 2015 ještě stroj nebyl schopen usmrtit člověka.

Britští vědci zase vytvořili vojenský letoun Taranis, který je schopen fungovat autonomně. Podle profesora Welshe není vývoj zabijáckých robotů přínosem pro žádného člověka, zejména pokud je vyrábí Jižní Korea, tedy soused Severní Koreje.

Reklama

Související témata:

Doporučované