Hlavní obsah

Spojení léku a vakcíny proti koronaviru? Možná přes farmaceutické firmy

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

O americkou společnost Gilead, která spolupracuje i s českými vědci, se prý uchází britská konkurence AstraZeneca. Jejich případné spojení by bylo obchodem roku.

Článek

Pokud by vše dopadlo podle představ britské farmaceutické společnosti AstraZeneca, šlo by o firemní fúzi nejméně za 96 miliard dolarů - tedy zdaleka největší spojení v historii.

Britové podle informací agentury Bloomberg kontaktovali minulý měsíc americkou společnost Gilead Sciences, zda by její vedení neuvažovalo o spojení. Samozřejmě šlo o sondáž, ke které se nikdo nechce na jméno vyjádřit, nicméně Bloomberg pravdivost informací prověřoval z několika zdrojů. Podle nich AstraZeneca nespecifikovala ani obrysy případné nabídky a obě společnosti žádná formální jednání nenavázaly.

Podle zdrojů se Gilead nyní ke spojování s velkou konkurencí nechystá, spíše sama vyhlíží menší projekty vhodné k nákupu. Mluvčí firmy odmítl zprávu o možném propojení komentovat, ten samý přístup zvolilo i tiskové oddělení AstraZeneca.

AstraZeneca je největší farmaceutická společnost na Britských ostrovech, jejíž hodnota se pohybuje kolem 140 miliard dolarů. Základem jejího jmění jsou přípravky proti rakovině a nemocem oběhového systému.

Firmu Gilead cena jejích akcií ohodnocuje na necelých 100 miliard dolarů a nyní je u investorů v kurzu, protože kromě jiných léčiv vyrábí i přípravek remdesivir proti koronaviru. Ten má podle investiční banky SVB Leering potenciál přinášet v roce 2022 tržby v objemu necelých osmi miliard dolarů.

Kromě toho vědci z Gileadu zabodovali také přípravkem Tamiflu a pro Čechy je známá i díky spolupráci s českými vědci z Ústavu organické chemie a biochemie, zejména s profesorem Antonínem Holým. Právě díky Gileadu se jeho přípravky Truvada používané proti HIV dostaly do celého světa.

Jenže podle Bloombergu se nyní společnost se sídlem v kalifornském městě Foster City potýká s poklesem tržeb za svou vlajkovou loď, tedy léky proti žloutence typu C, a navzdory remdesiviru se jí příliš nedaří na minulé úspěchy navázat. I proto jsou její akcie zhruba o třetinu levnější než před pěti lety. A to je i po započtení „koronavirové prémie“, která cenným papírům firmy pomohla v průběhu jednoho roku o 19 procent nahoru.

Za stejnou dobu akcie AstraZeneca posílily o 41 procent, což z nich dělá ve světě velkých farmaceutických společností opravdového tygra.

Obě firmy se nyní točí kolem koronavirové pandemie, zatímco remdesivir se používá pro léčbu, AstraZeneca vstoupila do závodu o co nejrychlejší vývoj vakcíny. Využívá znalosti vědců z University of Oxford a amerických 1,2 miliardy dolarů, které na vývoj slíbila pro svůj trh vláda USA. V ideálním případě by mohla být k testování v červenci.

AstraZeneca není v obřích fúzích žádný nováček, v roce 2014 se ocitla v pozici „přebíraného“, kdy se o ni za 117 miliard ucházela americká konkurence Pfizer. Kromě ekonomického rozměru transakce rychle získala také politický přesah, protože by pak Pfizer mohl více danit podle britského, k firmám přívětivějšího zákona.

Pokud by k fúzi mezi AstraZeneca a Gilead přeci jen došlo, její objem by přepsal nejen žebříček farmaceutických obchodů, který nyní drží se sumou 74 miliard dolarů převzetí Celgene ze strany Bristol-Myers Squibb, ale dostala by se také do top 10 největších obchodů historie.

Reklama

Doporučované