Hlavní obsah

„Spojení s monstrem nelze přejít.“ Podpora Válkové v ANO se tříští

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Helena Válková a prezident Miloš Zeman.

Reklama

Zvolení Heleny Válkové ochránkyní lidských práv se komplikuje. Ve světle nových zjištění o jejím působení v komunistickém režimu totiž roste i její kritika v hnutí ANO, jehož je členkou.

Článek

Už před tím, než vyšlo najevo, že se Helena Válková před rokem 1989 podílela na šikaně disidentů, byla její podpora ve volbě na post ochránkyně lidských práv nejistá. Kromě opozice, která její nominaci často kritizovala, se totiž kritické hlasy ozývaly i uvnitř samotného hnutí ANO.

Nyní Válková rezervovaný postoj svých stranických kolegů utvrdila. Podle informací zevnitř hnutí jí nejvíce ublížila nová zjištění serveru info.cz o tom, že v předrevolučním časopise Prokuratura publikovala články s Josefem Urválkem – prokurátorem, který nese přímou odpovědnost za smrt desítek politických vězňů, včetně Milady Horákové.

„Když ji lidé kritizovali kvůli členství v KSČ, nebral jsem to vážně. Takových lidí je v politice řada, jsou z nich vrcholní ústavní činitelé a nebudu kategoricky odsuzovat každého, kdo se k tomu z různých důvodů rozhodl. Tohle ale její působení před revolucí staví do úplně jiného světla,“ vysvětluje jeden z jejích spolustraníků, který si přál zůstat v anonymitě.

„Spojení s monstrem, jako byl Josef Urválek, nelze přejít jen tím, že ho v 70. letech podle svých slov neznala,“ dodává.

Poslanci ANO budou nová zjištění nejspíš probírat na pravidelném jednání klubu 21. ledna. Dříve to podle všeho nestihnou, kvůli tomu, že od pondělí začíná poslanecký týden a zástupci Sněmovny jsou ve svých domovských krajích.

Babišovi lidé si budou chtít poslechnout její vysvětlení. Pak se rozhodnou, jak s věcí naloží dál. Jejich rozhodnutí ovlivní i nedělní vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který ji na funkci ochránkyně práv už dříve navrhl.

„Dá se ale říct, že tato zjištění utvrdila naše kolegy v kritickém postoji, který vůči ní měli už dříve,“ uvedl další zdroj zevnitř hnutí.

Čím si Helena Válková v hnutí Andreje Babiše vytvořila odpůrce? Profesorským přístupem, snahou „školit“ svoje kolegy a arogantním vystupováním, shoduje se několik z nich. „Asi to patří k její profesi, ale k jednání mezi kolegy patří i respekt,“ uvedli.

Válková musí pro post ombudsmanky projít tajným hlasováním v Poslanecké sněmovně. Opozice ji tvrdě kritizuje od začátku, v 78členném klubu hnutí ANO může být až čtvrtina těch, kteří Válkovou ve funkci nechtějí. Sociální demokraté si podle jejich předsedy Jana Hamáčka také počkají na vysvětlení.

Andrej Babiš ve čtvrtek Právu řekl, že s Válkovou zatím nemluvil. Obvinění ale označil za závažná: „Obvinění jsou závažná. Paní profesorka se v médiích vyjádřila v tom smyslu, že nařčení odmítá. Věc ale musí vysvětlit.“

Zpráva ve čtvrtek překvapila i prezidenta Miloše Zemana. „Věc je příliš čerstvá a žádá si pečlivé posouzení,“ okomentoval ji jeho mluvčí Jiří Ovčáček s tím, že prezident se k věci vyjádří v neděli. K jeho rozhodnutí se prozatím odvolal i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Sama Helena Válková, která v minulosti byla i šéfkou Ministerstva spravedlnosti, všechna obvinění důrazně odmítla: „Je to absolutní nepravda. Chce se mi říci nesmysl a blábol. Já jsem sice měla knížku KSČ, s čímž jsem se nikdy netajila, nebyla jsem na to hrdá, nebyla jsem hrdinkou, disidentkou, nicméně jsem nebyla žádnou funkcionářkou.“

Válková v rozhovoru pro Seznam řekla, že zvažuje i žalobu na ochranu osobnosti.

Server Info.cz zveřejnil články, v nichž Válková popisuje nutnost resocializace odpůrců režimu. Podle historika Petra Blažka z Ústavu pro studium totalitních režimů Válková obhajovala institut ochranného dohledu, který často sloužil i k perzekuci politických odpůrců režimu. U jednoho z článků je Válková podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který mimo jiné poslal v roce 1950 na smrt právničku a političku Miladu Horákovou.

Senát má svého kandidáta Schorma

Volba nového veřejného ochránce práv by se měla uskutečnit 12. 2. 2020 v Poslanecké sněmovně. Zatím se mluvilo hlavně o Heleně Válkové, kterou navrh Miloš Zeman. Senát ale navrhl na tento post Víta Alexandra Schorma, kandidáta, který má podle svých kolegů vysoké odborné znalosti a zkušenosti v oblasti lidských práv.

„Pan Schorm prošel hned v první volbě hlasování, není zatížen žádnou kauzou a je na tento post výborný. Doporučil bych sněmovně, aby pro něj hlasovala,“ řekl Seznamu senátor za ČSSD Milan Štěch.

Podle Ivana Bartoše, šéfa Pirátů je Schorm také skvělý kandidát. „Absolvent pařížské Sorbonny, bývalý poradce někdejšího předsedy Nejvyššího soudu Otakara Motejla. Pan Schorm by reprezentoval funkci výrazně lépe než dáma proslulá zejména obhajobou mocných,“ napsal Bartoš na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Doporučované