Hlavní obsah

Spokojený vítěz voleb Babiš: Pomlouvají mne, ale s ČSSD dovládneme do konce

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Andrej Babiš popisuje, jak bude sestavovat vlády v krajích (rozhovor s Jindřichem Šídlem).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš vstoupil razantně i do krajské politiky.

Článek

Hned první krajské volby, do nichž se svým hnutím ANO vstoupil, ho vynesly na vrchol. Andrej Babiš střídá v pozici toho, kdo ovládá kraje, premiéra Bohuslava Sobotku.

Hnutí ANO zvítězilo v devíti krajích, ve dvou sociální demokraté, po jednom mají lidovci a Starostové pro Liberecký kraj.

„Je vidět, že jsou u nás lidé inteligentní, vnímají, co se v krajích děje, výsledek tomu nasvědčuje," řekl Andrej Babiš.

Před volbami říkal Andrej Babiš, že by byl spokojen s vítězstvími v pěti krajích, nakonec vyhrál v devíti. „Jsem už takový, raději počítám s horším výsledkem, to platí i u rozpočtu." Netrvá na tom, aby ANO mělo devět hejtmanů, ale aby mohlo ovlivňovat hospodaření těchto krajů.

V exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy Babiš řekl, že žádné instrukce z Prahy, jak tvořit koalice, nepřijdou. „Ale naši lidé vědí, že třeba hejtmani Novák a Hašek (ČSSD - pozn. red.) jsou symbolem špatné politiky." Nováka a Haška označil za největší motivaci, proč dělat v krajích jinou politiku. „Třeba pan Zimola velmi dobře řídí na jihu Čech nemocnice," řekl Babiš a jmenoval přitom jihočeského hejtmana, ale současně velkého oponenta premiéra Sobotky uvnitř ČSSD.

Se Sobotkou (resp. s ČSSD) chce dovládnout do konce volebního období. „Ano, předpokládám, že tato vláda dokončí svou práci. Oni mne sice někdy pomlouvají, ale s některými lidmi z ČSSD se dá vyjít," řekl Babiš.

Bránil se tomu, aby se z těchto výsledků vyvozovalo, co se stane příští rok ve „velkých" volbách do sněmovny. „Za rok jsou další volby, budou o něčem úplně jiném, přijde víc voličů," prohlásil ministr financí a šéf ANO.

„Měl jsem strach, že přijdou dnes volit jen tradiční voliči ČSSD a komunistů, ale mám radost," dodal.

Reklama

Doporučované