Hlavní obsah

Společnost American Airlines dala pilotům vánoční volno. 15 tisíc letů teď nemá kdo pilotovat

American Airlines mají problém. Kvůli volnu pilotů budou možná muset zrušit 15 tisíc letůVideo: AP

 

Reklama

Po nízkonákladové letecké společnosti Ryanair musí problém s nedostatkem pilotů řešit další aerolinka. Letecká společnost American Airlines pilotům špatně rozdělila volno přes vánoční svátky. Celkem 15 tisíc letů tak nemá kdo odřídit.

Článek

Americká letecká společnost American Airlines řeší před Vánoci nepříjemný problém. Kvůli chybě v systému přidělování dovolených dostalo volno příliš mnoho pilotů. Bez pilotů je tak až na 15 tisíc letů od 17. prosince až do konce roku.

„Systém se ze zodpovědného plánování stal pro všechny piloty Santa Clausem,” řekl kapitán a mluvčí unie pilotů American Airlines Dennis Tajer.

„Management společnosti v pátek oznámil, že kvůli chybě v systému plánování jsou tisíce letů bez pilotů. Dnes však firma doplnila, že se snaží vyřešit nejzávažnější trhliny v letovém plánu,” uvedla asociace pilotů.

Společnost American Airlines svým pilotům, kteří mají v době Vánoc volno, rozeslala e-mail. Za vánoční směny jim nabízí o 50 procent vyšší mzdu, než je obvyklé. Pro firmu je důležité, aby pokryla co nejvíce letů. Přes vánoční svátky je totiž jejich počet zvýšený. Zrušením letů by tak společnost přišla o peníze.

„Společně s asociací pilotů se postaráme jak o naše piloty, tak také o to, aby se naši zákazníci o svátcích dostali tam, kam potřebují,” uvedla společnost ve svém prohlášení.

Z počátku nebylo jasné, jak k chybě došlo. Interní systém firmy American Airlines totiž pilotům neumožňuje vzít si dovolenou, pokud o jejich let nemá zájem jiný pilot. Chyba v systému jim to však umožnila a letů v období Vánoc se vzdal nezvykle velký počet pilotů.

Lety, které v tuto chvíli nemají pilota, zasahují i velká letiště například v New Yorku, Dallasu, Chicagu nebo Miami. Pokud je společnost bude nucena zrušit, zkomplikuje cestu mnoha lidem, kteří na těchto letištích přestupují.

Cestující už od společnosti žádají informace, zda se lety budou rušit. Firma je skrz svůj twitterový účet ujišťuje, že na situaci pracuje a v období svátků se rušení letů chce vyhnout.

Reklama

Doporučované