Hlavní obsah

Společnost Boeing doporučila celosvětově odstavit z provozu veškerá letadla generace Boeing 737 MAX

Společnost Boeing doporučila celosvětově odstavit z provozu veškerá letadla generace Boeing 737 MAX.Video: Karolína Štuková, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Společnost Boeing doporučila celosvětově odstavit z provozu letadla generace Boeing 737 MAX. Podle analytiků CNN bude výluka provozu stát miliardy dolarů. Nejvíce společnost zaplatí aerolinkám jako kompenzaci. O odškodné se už přihlásily aerolinky Norwegian Air.

Článek

„Boeing má nadále plnou důvěru v bezpečnost 737 MAX. Ale po konzultaci s americkým Federálním úřadem pro letectví (FAA), americkým Národním úřadem pro bezpečnost v dopravě (NTSB) a leteckými úřady a zákazníky z celého světa se Boeing rozhodl, z přemíry opatrnosti a snahy znovu přesvědčit leteckou veřejnost o bezpečnosti stroje, doporučit FAA dočasně odstavit z provozu celosvětovou letku 371 letadel 737 MAX,“ uvedl Boeing v prohlášení.

Nucené odstavení zřejmě Boeing přijde na miliardy dolarů. Podle CNN dokáže společnost ztrátu ustát. Jen v loňském roce vykázala zisk 10,6 miliardy dolarů, v přepočtu asi 240 miliard korun.

Po nedělní nehodě, při které zahynulo všech 157 lidí na palubě, postupně letecké společnosti i státy vyloučily stroje MAX 8 i jiné typy této generace z provozu. Jako poslední to oznámily Spojené státy a Panama.

Nejdražší parkovné v dějinách. Boeingu teď jde o miliardy dolarů

Letadla Boeing 737 MAX 8 a 9 nesmějí létat ani v domovských USA

Lze očekávat, že největší podíl v nákladech na odstávku provozu bude odškodnění leteckých společností. Už ve středu se ozvaly aerolinky Norwegian Air s tím, že účet za nemožnost provozovat svých 18 letadel 737 MAX pošlou společnosti Boeing.

Není to poprvé, co společnost Boeing odstavila všechna svá provozovaná letadla z provozu. V roce 2013 stejný problém firma řešila u strojů 787 Dreamliner. Ten měl problémy s bateriemi, které se mohly vznítit.

Reklama

Doporučované