Hlavní obsah

Společnost je nervózní a podrážděná, říká historik. Zlobí se na něj kvůli majoru Zemanovi

Rozhovor s Petrem Blažkem.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

Historik Petr Blažek na svůj facebookový profil umístil několik let starý seznam herců, kteří hráli v seriálu Třicet případů majora Zemana – a čelí za to velké kritice. Mimo jiné si musel vyslechnout, že vytváří „něco jako nacistické seznamy“.

Článek

„Byl to jenom vtípek,“ popisuje ve Výzvě historik Petr Blažek, jak začala celá kauza „prezenčky“ herců, kteří hráli v seriálu Třicet případů majora Zemana.

Stěžovali si především někteří z herců, mimo jiné Jaroslava Obermaierová, která historika nazvala hlupákem. „Pan Blažek je asi hlupák. Kde on žil? Celý ten ústav je mi podezřelý! Jsem herečka a i Zeman byla má práce,“ prohlásila pro Parlamentní listy.

Blažka reakce veřejnosti překvapila, nečekal prý, že z něj udělá člověka, „který vytváří nějaké seznamy.“

„Někteří lidé dokonce psali, že dělám něco jako seznamy Židů, že vytvářím nacistické seznamy,“ dodává historik. Svědčí to prý především o nedostatku nadhledu a také o tom, že „společnost je velmi nervózní a velmi podrážděná, když cítí, že někdo poukazuje na odpovědnost lidí za věci, které jsou staré desetiletí“.

Argument, že seriál byl alespoň kvalitně natočený, Blažek odmítá. „Byl to seriál šitý horkou jehlou, někteří herci tam hráli více rolí, jednou padoucha, podruhé zapáleného soudruha... Často se díly šily horkou jehlou. Bylo vidět, že se to točilo ve velkém spěchu a časově se to nezvládalo.“

Celý rozhovor s historikem Petrem Blažkem si pusťte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované