Hlavní obsah

„Společnost je zbabělá, lidé se bojí autorit.“ S aktivistou Jakubem Čechem o listopadu 1989 i nálepce udavače

Výzva s Jakubem Čechem: O mladé generaci a sametové revoluci i občanském aktivismu.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ještě než mu bylo osmnáct, stal se noční můrou úředníků. Jakub Čech si nikdy nenechal věci líbit. První článek namířený proti fungování města napsal už v osmi letech. Poslední kauza, kterou řešil, se týkala sexuálního obtěžování na prostějovském stavebním úřadě.

Článek

Listopadový převrat pro osmnáctiletého aktivistu Jakuba Čecha znamená svobodu. „Skončil režim, který trestal a bojoval proti svým oponentům, neposkytoval jim ani kulturní svobodu,“ říká ve Výzvě Seznamu.

Upozorňuje ale, že listopadové události zatím nebyly objektivně zpracovány, protože od nich uplynula příliš krátká doba. Ačkoli mladého studenta doba před převratem a samotný listopad 1989 zajímají, jeho spolužáci se tím prý nezabývají a považují svobodu za samozřejmost.

To samé se podle Čecha týká celé společnosti. „Lidé si neuvědomují, jaké mají teď možnosti, jaké výdobytky mohou využívat,“ dodává.

Sám svobodu využívá hlavně v otázce svého aktivismu, kterému se rodák z Prostějova začal věnovat už v osmi letech. Systematicky sleduje jednání zastupitelstva, zkoumá rozhodnutí, která vycházejí z magistrátu – a podává podněty k prošetření, když má pocit, že dochází k nezákonnostem.

Výsledkem je mimo jiné i to, že na něj byla podána čtyři trestní oznámení. Jedno z nich podala dnes už bývalá primátorka Prostějova Alena Rašková, která po něm chtěla i padesátitisícové odškodné.

Proč je Jakub Čech výjimkou, co se týče aktivního občanského života? „Naše společnost je zbabělá. Lidé mají obavy z autorit. Spolužáci se mě třeba ptají, jak je možné, že se nebojím primátorky. Existují tu stereotypy, že mladí jsou drzí, ale já se setkávám s ustrašeností,“ říká student ve Výzvě Seznamu.

Uráží ho nálepka „udavače“, jak ho nazval Václav Klaus mladší? Uvažuje o vstupu do politiky? A čím ho fascinuje prezident Miloš Zeman?

Podívejte se na celý rozhovor s Jakubem Čechem v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované