Hlavní obsah

Historicky nejvyšší pokuta, ženy vysoudily miliardy ve sporu o rakovině z kosmetiky

Výrobky Johnson & Johnson (ilustrační snímek).Video: Johana Trešlová, Youtube.com

 

Reklama

Soud uznal společnost Johnson & Johnson vinnou z prodeje výrobků, které podle rozsudku mohly uživatelkám způsobit rakovinu.

Článek

Americká společnost Johnson & Johnson prohrála spor se skupinou žen, které ji zažalovaly s tvrzením, že kvůli používání kosmetických a hygienických potřeb onemocněly rakovinou vaječníků. Podle žaloby totiž přípravky obsahovaly azbest. Společnost, která přítomnost azbestu ve výrobcích i nadále odmítá, musí ženám zaplatit odškodné ve výši 550 milionů dolarů (12,2 miliardy korun).

Mezi výrobky, které poškozené ženy napadly u soudu, byl například i dětský zásyp. Žalující strana tvrdí, že firma o tom, že její produkty obsahují mastek s azbestem, který způsobuje rakovinu, věděla a přesto je bez upozornění prodávala.

A porota ve státu Missouri uznala po vyslechnutí desítky expertů společnost Johnson & Johnson vinnou. Kromě odškodnění musí zaplatit i pokutu, která byla stanovena na 4,14 miliardy dolarů (92 miliard korun). Agentura Reuters uvedla, že se jedná o nejvyšší pokutu, jakou prozatím musela společnost v podobných případech zaplatit. „Johnson & Johnson je hluboce zklamána verdiktem, který byl výsledkem od základu neférového procesu,“ uvedla podle Reuters společnost v prohlášení.

Johnson & Johnson i nadále stojí za tvrzením, že její výrobky azbest neobsahují a jejich po desítky let bezproblémové prodeje to prý dokazují. Rozsudek měl dopad i na akcie společnosti, které klesly o jedno procento. Kvůli tísícovkám podobných žalob byla společnost Johnson & Johnson již nucena zaplatit odškodnění v řádech stovek milionů dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované