Hlavní obsah

Společnost Nestlé prohrála boj o ochrannou známku pro tyčinku KitKat

Foto: KISCH IP

Tyčinka KitKat gigantu Nestlé.

Reklama

Společnost Nestlé ani po deseti letech neuspěla u evropského soudního dvora s žádostí o ochrannou známku pro tyčinku KitKat. Podle soudu není její tvar nijak originální.

Článek

Švýcarská potravinářská společnost Nestlé prohrála bitvu o ochrannou známku na tvar své čokoládové tyčinky KitKat, o kterou usilovala přes deset let. Rozhodl o tom evropský soudní tribunál. Podle něho není tvar tyčinky nijak originální a nestačí ani uznání nároků na podobu většinou států EU.

Společnost Nestlé původně získala celounijní ochrannou známku pro svou tyčinku od Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví v roce 2006 na základě veřejného uznání podoby na deseti trzích EU - v Dánsku, Německu, Španělsku, Francii, Itálii, Nizozemsku, Rakousku, Finsku, Švédsku a v Británii. Její rival Cadbury Schweppes z Británie, nyní člen americké potravinářské skupiny Mondeléz, se ale v roce 2007 dožadoval, aby EU ochrannou známku Nestlé prohlásila za neplatnou.

Úřad žádost v roce 2012 zamítl, o čtyři roky později ale Tribunál Evropské unie, který je druhým nejvyšším soudem EU, rozhodnutí zrušil. Argumentoval tím, že tyčinka je jedinečná jen v deseti zemích Unie, což podle něho nestačí. To nyní v odvolacím řízení potvrdil i soudní tribunál.

Reklama

Související témata:

Doporučované