Hlavní obsah

Společnost se dále štěpí. Podle průzkumů se upevnila jádra Babišových příznivců i odpůrců

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Hnutí ANO má nejdisciplinovanější příznivce. Premiéru Babišovi ale většina lidí nedůvěřuje.

Reklama

Průzkumy tvrdí, že ANO posílilo navzdory hlasování o nedůvěře. Realita je ale složitější – chuť lidí volit po posledních Babišových skandálech dál klesla.

Článek

Vláda premiéra Andreje Babiše přežila 23. listopadu hlasování o nedůvěře. Vyvolaly ho opoziční strany, které reagovaly na zjištění Seznamu o cestě Andreje Babiše mladšího na Ruskem okupovaný Krym.

Pokud by se ale nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, hnutí ANO by je – podle ve středu vydaného volebního modelu společnosti STEM – vyhrálo se ziskem 35,7 procenta hlasů. Oproti říjnu by si tak polepšilo o 2,3 procentního bodu, přičemž statistická chyba průzkumu u velkých stran činí plus minus tři procenta.

Druzí by skončili Piráti (13,1 %) a třetí ODS (12,6 %). Do dolní komory by se dostaly ještě KSČM, SPD, ČSSD a KDU-ČSL.

„Potenciální voliči hnutí ANO se přimkli k tvrdému jádru, protože se jim nelíbí práce novinářů v této kauze,” tvrdí ředitel STEM Martin Buchtík. Faktem je, že jiné výzkumy naopak uvedly, že dvě třetiny Čechů premiéru Babišovi po další aféře nevěří. Drží ho „skalní jádro“ jeho hnutí.

To potvrzuje i Buchtík ze STEM, podle kterého posilují oba tábory: "Stejně tak ale utužilo jádro odpůrců hnutí ANO. V datech to ale není tak patrné, protože se čísla rozpouští v ziscích menších stran.“

Výzkumníci STEM sbírali odpovědi respondentů od 19. do 30. listopadu. Tedy více než týden po reportáži Seznamu a před i po hlasování o nedůvěře.

Průzkum STEM přinesl nová zjištění nálad voličů jak ve volebním modelu, tak ve stranických preferencích.

Ve volebním modelu hnutí ANO posílilo. V něm se započítávají pouze lidé, kteří chtějí jít k volbám, a nerozhodnutí voliči se rozdělují mezi jednotlivé strany.

Stranické preference hnutí ANO ale poklesly z říjnových 23,7 % na 22,8 %. Z těchto výsledků se vyčleňují respondenti, kteří k volbám nepůjdou, a ti, jež se zatím nerozhodli. Podle ředitele STEM Martina Buchtíka se pokles preferencí pohybuje v rovině statistické chyby, a ANO si tak drží standard.

„Pro většinu lidí je ale aktuální situace hodně nepřehledná. Prohlubuje se tak skepse k politickému dění,“ dodává Buchtík. Hlasovat by nyní přišlo jen 55 % lidí. V dlouhodobém srovnání se tak volební motivace snižuje.

Středeční průzkum STEM přinesl podobné výsledky jako v neděli vydaný průzkum společnosti Kantar TNS pro Českou televizi. V jejich volebním modelu hnutí ANO posílilo z 27 procent na 32,5.

To ale neznamená, že vzrostla také důvěryhodnost premiéra Babiše.

Kantar TNS se ještě před hlasováním o nedůvěře vládě v Poslanecké sněmovně ptal lidí, jaký mají k předsedovi vlády postoj. Z odpovědí vyšlo, že Babišovi nedůvěřuje 60 % lidí. Nejčastěji lidé volili odpověď „vůbec nedůvěřuje“ (38 %). Jen 12 procent lidí premiérovi „velmi důvěřuje“.

„Při pohledu na voliče ANO zjišťujeme, že Andreji Babišovi důvěřuje 93 procent lidí, pevně tedy stojí za svým lídrem. Na druhé straně toho spektra jsou středopravicové strany, kde voliči důvěřují premiérovi naprosto nepatrně – je to do 10 %,“ uvedl Pavel Ranocha z Kantar TNS pro Českou televizi.

Hnutí ANO těží z velmi disciplinovaných podporovatelů. Pokud se srovnají odpovědi voličů nyní a před třemi měsíci, nejvěrnější příznivce mají ANO a komunisté (92 %), nejméně Piráti (76 %). Těm se ale společně s ODS naopak nejvíce daří lákat nové podporovatele.

Z aktuálních dat tak vyplývají dvě zásadní zjištění. Zaprvé, příkopy ve společnosti se ještě prohloubily. Ve svém názoru se zatvrdili příznivci i odpůrci hnutí ANO. Zadruhé, lidé, kteří se o politiku tolik nezajímají, mají na současné dění skeptický pohled a nyní by k volbám raději nešli.

Reklama

Doporučované