Hlavní obsah

Společnost využívá hlad po nemovitostech. Našla trik, který vás připraví o peníze

Záhady Josefa Klímy: Dražební společnost nabízí na internetu lákavě vypadající nemovitosti, které jsou mnohdy už dávno prodané. Jak funguje trik, který vás připraví o peníze?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Firma S-dražby nabízí na internetu lákavě vypadající nemovitosti, které jsou mnohdy už dávno prodané. Chce přitom po lidech, kteří touží dozvědět se víc, registraci. A pak po nich vymáhá poplatky. Konfrontovali jsme majitele.

Článek

„Jednoznačně je to podvod. Protože jsem si nic neobjednal a o ničem jsem nebyl informován. A to, že ta cena byla skrytá až na několikeré kliknutí, tak to mi prostě nepřijde fér vůči lidem,“ začíná své vyprávění muž, který v nedávné době prošel poměrně nepříjemnou zkušeností. Šlo o nákup nemovitosti, z něhož se však vyklubal podvod. Tento člověk, který se stal klientem společnosti S-dražby, požádal z důvodu obav o rodinu o anonymitu, redakce však jeho identitu zná.

První kontakt s firmou proběhl emailem poté, co muž napsal pod inzerát ze stránek S-dražby, že by uvítal více informací k dané nemovitosti.

„Na to mi nějaká paní odpověděla, že pro více informací je nutné kliknout na registrační link a provést registraci na stránkách S-dražby. Ale ještě před tím jsem se jí ptal, kolik vlastně stojí ta celá insolvence, protože o tom nic nevím. Zajímalo mě, jak je to vlastně s placením. Jediné, co mi paní řekla, že se musí složit kauce – dražební jistina, a z vysoutěžené částky se potom platí asi 5 % té společnosti. Což jsem si říkal, že to zase nezní tak špatně, a za zeptání nic nedám,“ pokračuje tento zájemce o nemovitost ve vyprávění.

Vcelku snadný začátek. Jenže právě v registraci je ukrytý háček. Registrace totiž slouží jako jakási smlouva, ve které si, v tomto případě za 6 tisíc korun, kupujete služby společnosti S–dražby. O tom, že v momentu registrace se souběžně upisujete k tomu, že společnosti budete muset v budoucnu něco platit, nemáte tušení.

„Samozřejmě jsem měl za to, že je to bezplatné. Protože u té registrace nebylo nic uvedeno. Oni sice tvrdí, že někde u nějakého zeleného tlačítka bylo slovo zpoplatněno, ale ne – nic tam nebylo. Prostě kdyby tam něco takového bylo, tak nejsem hlupák, na internetu pracuji každý den, a toho si člověk všimne,“ dodává klient S-dražby.

Za provedenou registraci mu přišel email, ve kterém mu bylo doporučeno obrátit se pro více informací o dané nemovitosti přímo na insolvenčního správce a dále už jednat s ním.

V tento moment přestal náš zájemce s dražební společností komunikovat. Vyhodnotil, že jejich služby nejsou profesionální, že žádnými bližšími informacemi nedisponují a že všechny podrobnosti si vlastně musí člověk dohledat sám. „Přišlo mi to jako ztráta času. Prostě jsem s nimi už nekomunikoval. Přišlo mi to nedůvěryhodné, a tím to pro mě haslo.“

Z dražebního portálu S-dražby, spadajícího pod společnost Centrum aukcí v Hradci Králové, se ale zhruba po dvou a půl měsících ozvali s tím, aby jim zaplatil za jejich služby zmiňovaných 6000 korun.

„Přišla platební výzva, že to chtějí do toho a toho dne, že jinak budou soudy, exekuce. Zkrátka aby vás zastrašili, aby vás donutili platit,“ domnívá se muž. Sám žádný poplatek firmě S-dražby nezaplatil. Navíc zjistil, že inzerovaný dům byl už dávno – v roce 2017 – prodán někomu jinému.

Tento trik má podle poznatků České obchodní inspekce více „obětí“. ČOI už nějakou dobu řeší desítky stížností, kdy jsou lidé společností S-dražby tlačeni k zaplacení několikatisícové částky. Obvykle se jedná o pět nebo šest tisíc korun.

„V rámci mimosoudního řešení spotřebitelských sporů vždy doporučujeme spotřebiteli, který je takto tlačen k zaplacení poplatku, ať jej nehradí. Domníváme se, že na to nemá společnost právní nárok. Radíme, aby si spotřebitelé klidně zablokovali konkrétní emailovou adresu, nereagovali na případné předžalobní výzvy a reagovali naopak až na případnou výzvu soudu,“ říká mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. „Skutečně dosud nebyl jediný případ, že by taková společnost spotřebitele zažalovala.“

Stížnostmi a kritikou na dražební portál se to na internetu jen hemží. Naštvaní lidé se v příspěvcích snaží varovat ostatní, aby se se společností vůbec nezapletli.

Senátor a právník Václav Láska oficiálně zastupuje několik takto napálených lidí. A v souvislosti se společností S-dražby otevřeně hovoří o podvodu: „Jsou to podvodníci. Fungují tak, že simulují uzavření smlouvy, ke kterému ve skutečnosti podle práva nedojde, a pak z té neexistující smlouvy vymáhají po lidech poplatky. Ale vymáhají je tak, že je nikdy nežalují u soudu, protože ví, že by to prohráli, ale prostě vyhrožují, vydírají, posílají výzvy, vyhrožují nárůstem těch splátek, vyhrožují exekucí a těží z toho, že někteří ti lidé to nevydrží psychicky,“ říká Láska.

Člověk, který za tímto dražebním portálem stojí, je jistý Luboš Vavrda. Redakce jej našla a snažila se zjistit, jaké argumenty má pro svůj byznys. Vavrda na otázky kolem placení několikatisícového registračního poplatku odpovídat odmítl a reportérce zavřel dveře před nosem.

Co Vavrda na kamery prozradil? A jakou obranu proti tomuto druhu „podnikání“ radí právní zástupce poškozených klientů? Zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované