Hlavní obsah

Společnosti podpoří Bejrút. Pomůžou se zásobováním i v nemocnicích

Foto: Filip Brassier

Takto vypadal Bejrút po explozi.

Reklama

Výbuch v Bejrútu otřásl celým světem. Firmy Siemens a Emirates se teď rozhodly místním lidem pomoci. Letadla a technologické výrobky pošlou do zpustošeného města, kde budou napomáhat ke zotavení z ničivé exploze.

Článek

Vlajkový dopravce Spojených arabských emirátů Emirates a německý výrobce elektroniky Siemens se zavázali, že pomohou obyvatelům Bejrútu vzpamatovat se z výbuchu, který městem otřásl minulý týden. Při explozi zemřelo přes 150 lidí, tisíce byly zraněny. Tragédie také přispěla tamní ekonomice, která byla už tak v krizi, k ještě většímu propadu.

Jak uvedl server CNN, letecká společnost Emirates ve čtvrtek oznámila, že podpoří Libanon více než 50 letadly, která budou do země dopravovat potraviny, zdravotnické potřeby a další potřebné položky.

„Svět se spojuje, aby vyjádřil Libanonu solidaritu a poskytl mu naléhavou pomoc a okamžitě podpořil zotavení těch, kterých se tato tragická katastrofa týká,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Emirates Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

Rentgen i turbíny

Pomoct postižené zemi se rozhodl také technologický gigant Siemens. Společnost jí poskytne mobilní rentgen pro použití v nemocnicích. Siemens uvedl, že dodá také dvě plynové turbíny, které jsou schopné poskytovat energii 150 000 lidem, nebo deseti procentům Bejrútu. Tuto formu pomoci bude společnost oblasti poskytovat zdarma po dobu jednoho roku. Turbíny by mohly být v Bejrútu v provozu do 12 týdnů.

„Chceme poskytnout rychlou a cílenou pomoc, která pomůže zbavit lidi utrpení rychle a bez byrokracie,“ řekl generální ředitel technologické firmy Joe Kaeser. „Lékařské systémy a elektrická energie jsou zde zásadní a společnost Siemens je může dodávat. Jako globální společnost cítíme jasnou povinnost podporovat zemi a její obyvatele v této obtížné situaci,“ dodává.

Ekonomika v troskách

Výbuch, který vysídlil stovky tisíc lidí, nemohl přijít v horším čase. V uplynulém roce došlo k masovým protestům v důsledku zhroucení bankovního systému v Libanonu a tamní inflace začala prudce růst. Světová banka dokonce před začátkem pandemie koronaviru předpokládala, že v roce 2020 klesne 45 procent lidí v zemi pod hranici chudoby.

Evropské země i země Perského zálivu poskytly Libanonu finanční a humanitární pomoc. Libanonská centrální banka minulý týden instruovala věřitele, aby poskytli bezúročné půjčky v dolarech, které by mohly být splaceny v průběhu příštích pěti let. Některé dárce však může odradit korupce a špatné řízení.

Reklama

Doporučované