Hlavní obsah

Spolek Aliance voda Zlínsku chce odvolat vedení VaK Zlín

Foto: Pexels.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Spolek Aliance voda Zlínsku požaduje odvolání dlouhodobých členů představenstva společnosti Vodovody a kanalizace (VaK) Zlín a její dozorčí rady. Odvolání je nezbytnou podmínkou splnění vůle občanů města vyjádřené v referendu.

Článek

Obyvatelé Zlína se v místním referendu vyslovili pro to, aby město nepokračovalo v současném modelu vodohospodářství. Na Zlínsku funguje takzvaný provozní model, při němž VaK Zlín vlastní infrastrukturu, ale provozuje ji Veolia prostřednictvím Moravské vodárenské. VaK Zlín vlastní společně obce a města, Veolia je soukromá firma. Hlavním smyslem referenda bylo podle iniciátorů to, aby se hospodaření s vodou vrátilo do rukou měst a obcí Zlínska.

Vedení města však opakovaně tvrdí, že nemá přímé nástroje k ukončení provozního modelu na území Zlína, a to kvůli uzavřené provozní smlouvě až do roku 2034. Nemá také přímý vliv na vedení VaK Zlín, je pouze největším akcionářem. Zlínský primátor Jiří Korec (ANO) již dříve řekl, že ačkoli je výsledek referenda závazný, neříká jasně, jak má město postupovat. „Chceme vodu vrátit do rukou měst a obcí, a proto ty kroky již děláme. Řešíme s Moravskou vodárenskou různé varianty,“ uvedl již dříve Korec. Jednou z možností je podle něj zkrácení provozní smlouvy, než se tak stane, je možné vytvořit společný podnik. Jednání jsou však složitá, ve věci se vede několik soudních sporů o platnosti nynějšího modelu, uvedl primátor.

Podle spolku je třeba začít stavět provozní část VaK Zlín. „Při současném snížení odměn členů orgánů VaK Zlín zajistit kvalifikované zaměstnance, potřebné licence a oprávnění a také nutná technická zařízení. Následně může město svěřit provozování své vlastní vodohospodářské infrastruktury do rukou VaK,“ uvedl v prohlášení spolku jeho předseda Pavel Sekula, který je opozičním zastupitelem města Zlína za SPD, byl také v čele přípravného výboru referenda o vodárenství, které se uskutečnilo společně s říjnovými krajskými volbami. Podmínkou toho je podle něj silné vedení VaK Zlín. „Je evidentní, že dlouhodobí členové představenstva spojení s podřízeností a loajální k Veolii toho jednoznačně nejsou žádnou zárukou,“ uvedli členové spolku.

Reklama

Doporučované