Hlavní obsah

Spolek Paměť národa hledá dobrovolníky, kteří se postarají o hroby

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Spolek Paměť národa pořádá nábor dobrovolníků, kteří se postarají o hroby na brněnském Ústředním hřbitově, u nichž skončila nájemní smlouva a léta pustnou.

Článek

Opuštěných hrobů je v Brně kolem 5000. Projekt na jejich zkrášlení potrvá rok a má za cíl postarat se alespoň o 40 hrobů. Většinou jde o ty architektonicky významné či o ty, které sloužily významným Brňanům, řekl ČTK ředitel jihomoravské pobočky spolku David Butula.

První dobrovolnická akce bude již tento víkend. Zatím se podle Butuly přihlásilo několik dobrovolníků. „Chceme opravit čtyři hroby. Základ je odplevelení a zbavení náletů, pak je třeba osypeme pískem nebo osázíme květinami. To ale souvisí s vyššími náklady a zatím nemáme jasně dané, kdo je uhradí,“ řekl.

Opuštěný je hrob tehdy, pokud vyprší desetiletá nájemní smlouva, nikdo ji neobnoví a nepodaří se navázat kontakt s nájemcem. „Po třech letech se k němu může město přihlásit a po nutných zákonných úkonech jej lze znovu nabídnout jako hrob volný. Minimálně tři roky ale hrobové místo zarůstá plevelem a pustne,“ uvedla Radka Loukotová z brněnského magistrátu.

Správa hřbitovů města Brna nyní eviduje 5000 opuštěných hrobů. Většina z nich je na Ústředním hřbitově. Někdy chátrají desetiletí, protože i přesto, že je neblokuje tříleté pozdržení, o ně nikdo nemá zájem. Bývají to místa třeba daleko od brány nebo zastávky. „Řada z nich je německých. Je to pozůstatek války a odsunu. Někteří lidé mají předsudky a takové hroby nechtějí. Opuštěné hroby jsou převážně estetický problém, ale samozřejmě také rostou náklady, protože je alespoň dvakrát ročně sekáme,“ uvedla ředitelka správy hřbitovů Alena Říhová.

Doplnila, že hrobových míst, zvláště na Ústředním hřbitově, je v Brně dostatek. Dlouhodobě plný je hřbitov v městské čtvrti Soběšice, který plánuje správa příští rok rozšířit. Nyní čeká na stavební povolení.

Reklama

Související témata:

Doporučované