Hlavní obsah

Zkrachoval spolek pro pořádání motocyklové Velké ceny Brna

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Letošek nebude jen prvním rokem, kdy se v Brně na Masarykově okruhu nepojede motocyklová Grand Prix. Bude to také rok, kdy se začnou řešit desítky milionů dluhů po Spolku pro GP Brno, který právě zbankrotoval.

Článek

Spolek pro brněnskou Velkou cenu ČR eviduje závazky přes 81 milionů korun. Na účtech má přitom sotva 32 milionů. Velká cena Brna se jezdila od roku 1950 do loňska.

„Dlužník není schopen uspokojit své věřitele a splatit své dluhy,“ uvádí návrh zveřejněný v insolvenčním rejstříku. Návrh na sebe podal samotný spolek a město tento krok avizovalo už v lednu.

Spolek spoluzaložily v roce 2015 Jihomoravský kraj a brněnská radnice. V čele kraje tehdy stál hejtman Michal Hašek (ČSSD) a Brno v té době vedl primátor Petr Vokřál (ANO).

Spolek se dostal do obtížné situace mimo jiné tím, že se letošní ročník Velké ceny neuskuteční. Minulý rok se závod sice jel, ale kvůli pandemii bez diváků. Těm bylo původně slíbeno, že se jejich vstupenky převedou na rok 2021. Jenže letos se závody nepojedou vůbec.

Celkem to bylo 16 000 vstupenek v hodnotě 38 milionů korun. Brno na konci března sdělilo, že peníze lidem vrátí přes městské Turistické informační centrum, které bude dluh následně vymáhat od spolku.

Organizace města a kraje zároveň přiznává, že nemá přes 100 milionů korun na úpravy povrchu dráhy, které požaduje Mezinárodní motocyklová federace. Další závod Grand Prix však bez této investice nelze uskutečnit.

„Dlužník neměl a nemá prostředky k financování takto rozsáhlých oprav a úprav Masarykova okruhu,“ připustil spolek v insolvenčním návrhu.

Spolek v insolvenčním návrhu rovněž upozornil, že se se dvěma pohledávkami v souhrnné výši šplhající k 50 milionům korun pravděpodobně přihlásí společnost Automotodrom Brno, která areál pro Velkou cenu poskytuje. Spolek města a kraje ovšem tyto závazky popírá. Mimo jiné kvůli tomu, že Automotodrom Brno požaduje poplatek za dočasné využití areálu i za letošní rok, přestože se motocyklový závod neuskuteční.

Reklama

Doporučované