Hlavní obsah

Spolek uspěl se stížností proti zákazu cyklistů, cítí šanci odvrátit ho i v centru Prahy

Omezení cyklistů na pěších zónách v centru Prahy se blíží. Spolek Auto*Mat hlásí, že v podobném sporu se mu u soudu zadařilo.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Staroměstském náměstí, Ovocném trhu nebo na Můstku mají být zakázáni cyklisté. Podle radnice se omezení cyklodopravy blíží.

Článek

Plán dopravního omezení pro cyklisty v historickém centru Prahy, který zaujal například i reportéry britského deníku The Guardian, má další vývoj.

Městská část Praha 1 se chystá v nejbližších dnech rozmístit dopravní značení, kterým zakáže vjezd cyklistů do některých částí městského centra v čase od 10. do 17. hodiny. Týká se to například Staroměstského náměstí, Ovocného trhu, Můstku, náměstí Republiky a přilehlých ulic.

Spolek Auto*mat, který je propagátorem cyklistiky a kvůli zákazu se obrátil na soud, však věří, že se mu podaří plány radnice Prahy 1 zhatit. Věří si zejména poté, co tento týden uspěl u Nejvyššího správního soudu s kasační stížností, kterou podal proti zákazu cyklistů v Praze 8.

„Dá se říct, že argumentace v obou případech je velmi podobná. Vždy jde o omezení některých obyvatel, kteří v tomto případě používají jízdní kolo k pohybu po Praze. Vedle toho je zajímavý průnik, že oba spory rozhoduje stejný senát u Městského soudu,“ říká právní zástupce Auto*Matu Štěpán Holub.

Praha 1 má jiný názor, a tak ji prý verdikt Nejvyššího správního soudu v případu Prahy 8 neodradí.

„Spolek Auto*Mat často spojuje věci, které spolu nesouvisí. Toto rozhodnutí platí pro Prahu 8. My stále trváme na tom, že omezení na pěších zónách není pro cyklisty zase tak omezující,“ říká mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Reklama

Související témata:

Doporučované