Hlavní obsah

Spolek Za Brno nezbourané chce chránit opožděně zapsané památky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zabránit zbytečným demolicím cenných budov, které zmizely kvůli administrativní chybě ze seznamu kulturních památek chce mimo jiné nově vznikající spolek Za Brno nezbourané.

Článek

Členy spolku jsou historici umění, architekti, památkáři, archeologové i etnologové. Motivem pro jeho vznik je nedávné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu potvrzující, že památky zapsané na seznam opožděně, tedy po roce 1987, památkami nejsou. Jen v Jihomoravském kraji se to týká 1400 objektů.

„Neexistence památkových zón a ztráta památkové ochrany u 1400 památek na území Jihomoravského kraje bude znamenat nenahraditelnou ztrátu nejenom pro Brno, pokud se situace nezačne urychleně řešit,“ upozorňuje jeden ze zakladatelů spolku Robert Janás, vedoucí oddělení dějin umění z Muzea města Brna.

Mezi zakládajícími členy spolku jsou například spisovatelka a historička umění Kateřina Tučková, historik architektury Pavel Zatloukal či Jindřich Chatrný, architekt Robert Václavík, historička umění Dagmar Černoušková, památkář Petr Svoboda, archeolog Marek Peška, etnoložka Jana Pospíšilová, znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda a další.

„Důležité je téma památkové zóny a opětovné zapsání 800 objektů, které o ochranu přišly, mezi památky. Nechceme v žádném případě bránit přirozenému rozvoji města, ale zároveň nám nesmírně záleží jak na podobě současného Brna, tak i na odkazu minulých generací. Tyto hodnoty chceme chránit,“ dodal jeden z iniciátorů spolku, etnolog a krajský zastupitel za Spolu pro Moravu Michal Doležel.

K rychlému vyhlášení památkových zón, které vedení města připravuje už déle než dva roky, vyzval i Národní památkový ústav.

Reklama

Související témata:

Doporučované