Hlavní obsah

Spolek Za lepší život chce v Libereckém kraji zajistit fyzioterapii

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Spolek Za lepší život chce seniorům v domovech v Libereckém kraji zajistit fyzioterapii a přispět tak ke zlepšení kvality jejich života.

Článek

Právě fyzioterapie by mohla mnohým seniorům pomoci, bez ní se pro ně stává život mnohem obtížnějším, řekl dnes novinářům předseda spolku Pavel Svoboda. Zdravotní pojišťovny podle něj tuto péči nehradí a sami poskytovatelé na ni prostředky nemají, klienti si tak fyzioterapii musí platit sami, většina z nich si to ale nemůže ze svých důchodů dovolit.

„Fyzioterapie pomáhá těm lidem zůstat aktivními a užívat si podzim života,“ řekl Svoboda. Zdravotní systém umí podle něj zaplatit rehabilitaci například po úrazu, v domovech už ale není personál, který by seniorovi pomohl v terapii pokračovat. Cílem přitom není podle Svobody ani tak zlepšení zdravotního stavu seniorů v domovech, ale fyzioterapie by měla pomoci udržet je v dobré kondici. „V tom, že chodí, že není upoután na lůžku, že se pohybuje po zařízení, že navazuje sociální kontakty, a to je pro kvalitu života důležité. Domov není jen o tom, že sedí jen v křesle a koukají na televizi, měli bychom jim pomoci si podzim života důstojně užít,“ řekl. Spolek chce podle Svobody získávat prostředky na služby, které systém neumí financovat, a pomoci tak seniorům, kteří je potřebují.

Do projektu se zapojil i Dům seniorů v Liberci - Františkově, který je s 200 klienty největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji. „Kdybychom chtěli uspokojit všechny klienty, kteří by fyzioterapii potřebovali, bylo by jich kolem 30 až 40 procent. Kdyby se nám povedlo uspokojit deset procent, budeme za to rádi, protože to budou ti klienti, kteří jsou na tom nejhůř. Kde víme, že schopnost chodit, hýbat se ještě je a je třeba jim pomoci, a pak jsou to klienti, kteří jsou ležící a potřebují rehabilitaci, protože i život na lůžku by měl mít svoji kvalitu,“ doplnil ředitel domova Jan Gabriel.

Tváří projektu se stala zpěvačka Bára Basiková, která sama v době koronaviru pomáhala v jižních Čechách v domově seniorů. „Nejenže jsem tam několikrát vystoupila, pak jsem tam začala i pomáhat. Dostala jsem se někam, kam bych se zřejmě normálně nepodívala. Dělala jsem téměř všechno, co bylo potřeba, od stlaní postelí, roznášení jídla, vytírání podlah, vykládání zboží, a každodenně jsem byla ve styku se starými lidmi. Těch pět měsíců v loňském roce mě obohatilo a posunulo jinam, a myslím, že by si to měl někdy zkusit každý z nás, aby viděl, do čeho jde, a možná získal ztracený respekt vůči stáří,“ řekla zpěvačka, která se i proto rozhodla projekt na pomoc seniorům podpořit.

Reklama

Doporučované