Hlavní obsah

Spolu cílí na rodiny s dětmi. Slibuje výhodnější hypotéky a daňové prázdniny

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Koalice Spolu v pátek představila kandidátky na podzimní volby a také program. Koalice slibuje mimo jiné, že vrátí zahraniční politice odkaz Václava Havla nebo že dostaví Pražský okruh.

Článek

Zvolte nás a podpoříme vás při zakládání rodiny, slibuje voličům koalice Spolu složená z ODS, TOP 09 a lidovců. Pro rodiny koalice chystá například daňové prázdniny.

„Zavedeme daňové prázdniny pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek nebo mají tři a více dětí. Zavedeme možnost odečíst si z daní platby za pečovatelské služby (do určitého limitu),“ píše se v programu koalice. Podporovat chce také zkrácené úvazky.

Na rodiny cílí i další z návrhů – zvýhodněné hypotéky na první bydlení. Stát by měl lidem pomoci se spoluúčastí a právě rodinám dát bonus za každé narozené dítě. „Prosadíme snížení DPH u výstavby či rekonstrukce standardních bytů z 15 % na 10 %,“ uvádí dále koalice.

ODS také slibuje snížení sociálního pojištění u zaměstnavatelů o dva procentní body. A lidem zase daňovou brzdu. „Vytvoříme pravidlo daňové brzdy, které stanoví strop daňového břemene. Jakmile jej složená daňová kvóta dosáhne, zvyšování daní bude automaticky vyloučené,“ píše ve svém programu.

Dalším volebním tahákem má být dobudování dálniční sítě a Pražského okruhu. „Do konce volebního období přibude nejméně 250 km dálnic. Spojení do zahraničí, adekvátní odstavné plochy pro kamiony a městské obchvaty – nic z toho už nesmíme odkládat,“ píše v programu koalice Spolu.

Prioritou bude okruh kolem Prahy, druhé dálniční spojení Čech a Moravy (D35), dokončení D1 (přerovská část) včetně okruhu kolem Brna a další městské okruhy. Koalice chce naopak zastavit práce na kanálu Dunaj-Odra-Labe.

Spolu slibuje také návrat k politice Václava Havla, chce podporovat demokracii a lidská práva. Zároveň se ale v programu objevuje zmínka o tom, že koalice bude prosazovat autonomii v otázce uprchlíků. „Trváme na tom, aby si každá země EU mohla svobodně zvolit svou vlastní migrační politiku a přístup k žadatelům o azyl.“

Detailem z programu je plán na zvolení nového symbolu Česka, který je zařazen v části o ochraně životního prostředí. „Důraz na ekologii podpoříme celostátní kampaní: Ve spolupráci s Českou společností ornitologickou a základními školami spustíme anketu, která vybere nový symbol Česka, českého národního ptáka,“ píše se v materiálu.

Reklama

Doporučované