Hlavní obsah

Spolu ovládla euforie. „Hlavně se teď domluvit a nepodělat to“

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Fiala ve štábu Spolu.

Reklama

Ve štábu koalice Spolu, kde členové ODS, KDU-ČSL a TOP 09 sledovali volební výsledky, to v sobotu odpoledne vypadalo jako v kotli skalních fanoušků na fotbalovém utkání.

Článek

Nejemotivnější okamžiky ve štábu Spolu se odehrály okolo 17. hodiny, kdy opoziční sestava ztrácela na v tu chvíli vedoucího Babiše jen deset tisíc hlasů. Politici Spolu mohutně slavili každou desetinu procenta, o kterou náskok stáhli.

Jásali a skandováním „Pískej konec, pískej konec!“ vítali závěr Babišovy éry.

Kvůli napínavým chvílím dokonce odložila plánovaný příchod mezi kolegy trojice lídrů – tedy Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka. Ti sledovali výsledky bokem v centrále ODS, kde si počkali, aby si mohli vychutnat triumfální příchod do štábu jako vítězové voleb.

Emoce dostaly volný průchod v momentě, když se poprvé sloupečky ukazující procenta Spolu přehouply před hnutí ANO.

„Už je to tady, už je to tady! Premiér, premiér, premiér,“ skandoval celý sál, když mezi ně přišel Petr Fiala. Sotva mohl davem podporovatelů projít, každý si s ním chtěl podat ruku.

Tomu, že porazí Babišovo ANO, sice mnozí věřili, ale rozhodně nelze říci, že to čekali. „Výzkumy nám poslední dny ukazovaly, že jsme blízko a že to bude těsné. Snažili jsme se proto mobilizovat voliče, co nejvíc zvýšit volební účast, což se nakonec podařilo,“ pochvaloval si šéf kampaně a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

U vedlejšího stolku stáli nadšení lidovci. „Já volební výsledky považuju za zázrak. Komunisté konečně mimo, do Sněmovny se nedostala Přísaha jako nová antisystémová strana, extremista Okamura zůstal pod deseti procenty a my porazili Babiše. Že budu mít večer tolik radosti, jsem dneska ráno nečekal,“ usmíval se poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Brněnský profesor ve svém prvním projevu vystoupil přesně tak, jak jsme u něj zvyklí – nedával najevo velké emoce a snažil se sjednotit volební kampaní rozhádanou a rozdělenou společnost.

„Je jedno, koho jste volili, jsme všichni občané jedné země, chceme tu žít pospolu, jsme sousedé, přátelé, kolegové,“ prohlásil Fiala, jenž už v kampani kritizoval Babiše, že schválně rozděluje společnost, hlavně mladé a staré. „Změna je tady a my ji uděláme, jak jsme slibovali.“

„Já to říkám už dlouho – on je lidovecká klidná síla,“ pozoroval Fialu na pódiu Marek Výborný.

Vítězové ve svém štábu v pětihvězdičkovém hotelu Grand Majestic Plaza v centru Prahy slavili s pivem a vínem v ruce a samozřejmě už divoce debatovali, co bude dál. Řešili především dvě věci.

Za prvé: Jak se zachová nevyzpytatelný prezident Miloš Zeman, který už před volbami deklaroval, že premiérem jmenuje lídra vítězné strany, nikoliv koalice. A tím je Andrej Babiš. „Kromě toho situaci komplikuje mlžení hradní kanceláře ohledně zdravotního stavu prezidenta. Takže nevíme, zda je vůbec schopen vykonávat svou funkci,“ uvažovala senátorka Miroslava Němcová.

Šéf horní komory místopředseda ODS Miloš Vystrčil se sklenicí piva v ruce namítal, že role prezidenta po volbách se přeceňuje. „My se ho přece nemusíme chodit ptát, jestli můžeme vyjednávat o nové vládě. Žádné pověření Ústava nezná. Pokud se s Piráty a Starosty domluvíme na společné vládě a přineseme prezidentovi většinu 109 mandátů, tak mu nic jiného nezbývá. Pokud by se rozhodl takovou většinu nerespektovat, znamenalo by to, že jeho uvažování není v pořádku,“ řekl Vystrčil.

A druhá věc, kterou vítězové řešili: Jak bude vypadat a fungovat rýsující se kabinet s Piráty a hnutím STAN. Česko ještě nemělo koaliční vládu, kterou by tvořilo pět stran. Od budoucího premiéra to bude vyžadovat hodně síly a autority, aby různé zájmy ukočíroval. Petr Fiala, který stál sedm let v čele Masarykovy univerzity, si ale věří, že to zvládne.

„Je jasné, že jednoduché vládnutí to nebude. Ale teď musíme potlačit rozdíly mezi námi a udělat důležitou změnu, kterou jsme slibovali – odagrofertizovat stát,“ míní místopředseda ODS Alexandr Vondra, známý svými výhradami k Pirátům.

Ještě v sobotu večer si lídři obou koalic dali první schůzku. Cílem je hlavně navenek deklarovat záměr vytvořit společnou vládu. „Během kampaně jsme všichni z koalice Spolu potkali na ulicích spoustu lidí, kteří nám říkali: Hlavně se pak domluvte a nepodělejte to. Všichni si uvědomujeme, že lidé nám dali důvěru, mají velká očekávání a my je nesmíme zklamat,“ odpovídá Marek Výborný na otázku, jak podle něho bude pestrobarevná vláda fungovat.

Reklama

Doporučované