Hlavní obsah

Spolupracovníka šéfa Trumpovy kampaně obvinili za spolupráci s Rusy. Dříve pracoval pro Cambridge Analytica

Foto: https://commons.wikimedia.org/Voice of America

Šéf prezidentské kampaně Donalda Trumpa Paul Manafort.

Reklama

Politický konzultant, který spolupracoval s šéfem kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa, byl obviněn ze špionážní spolupráce s proruskými politiky z Ukrajiny.

Článek

Republikánský politický konzultant s vazbami na šéfa prezidentské kampaně Donalda Trumpa Paula Manaforta, Sam Patten, čelí obvinění z toho, že nelegálně pracoval jako politický činitel s proruskými politiky z Ukrajiny.

Patten je obviněn z toho, že „úmyslně” figuroval jako agent pro ukrajinskou politickou stranu Opoziční blok, a to od roku 2014 do letoška. Vyplývá to ze zprávy federálního soudu ve Washingtonu.

Přečin spočívá v tom, že Patten figuroval jako politicky činný zástupce zahraniční země, aniž by se takto zaregistroval. Hrozí mu za to pět let vězení a pokuta.

Kanceláři státního žalobce ve Washingtonu předala materiály zvláštní vyšetřovací komise pro ruské vměšování do americké politiky. Ta vyšetřuje možná pojítka mezi lidmi z Trumpova týmu a Ruskem. Jedním z vyšetřovaných byl také právě šéf Trumpovy kampaně Manafort či bývalý poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn.

Pattenova minulost

Patten založil konzultační firmu spolu s Rusem Konstantinem Kilimnikem, který má údajně styky v ruské rozvědce. Kilimnik spolupracoval i s Manafortem, píše list The Guardian.

Patten měl pak od strany Opoziční blok obdržet podle obžaloby jeden milion dolarů za lobbingovou činnost ve Spojených státech. Jeho činnost měl financovat neznámý ruský oligarcha, pro něhož měl Patten psát publicistické články.

Patten také dříve pracoval pro firmu Cambridge Analytica známou kvůli aféře s únikem soukromých dat milionů uživatelů sociální sítě Facebook.

Reklama

Doporučované