Hlavní obsah

Spoluzakladatele Československa Štefánika připomene komiksový román

Ilustrační foto.

Reklama

Spoluzakladatele svobodného československého státu Milana Rastislava Štefánika připomene komiks, který vychází 102 roky po jeho smrti v česko-slovenské spolupráci.

Článek

Tehdejší československý ministr vojenství Štefánik zahynul při pádu bombardovacího dvouplošníku 4. května 1919 nedaleko Bratislavy. Komiksový román Štefánik vychází po více než čtyřleté práci autorů v nakladatelství Labyrin, informoval jeho zakladatel Joachim Dvořák. Kniha vyjde 1. června, slovenský překlad pak v nakladatelství Slovart.

Podle původního scénáře Gabriely Kyselové a Michala Baláže téměř 200 barevných stran nakreslil Václav Šlajch, výtvarník a pedagog na Fakultě umění a designu Ladislava Sutnara v Plzni.

„Je to první společné česko-slovenské dílo o Štefánikovi. Při koncipování a tvorbě byla důležitá právě otázka jeho česko-slovenskosti. A v Česku se jedná o vůbec první komiks a první větší dílo věnované generálu Štefánikovi, navzdory tomu, že při vzniku samostatného Československa sehrál stejně důležitou roli jako (Eduard) Beneš a Tomáš Garrigue Masaryk,“ uvedl slovenský scenárista Michal Baláž.

Kniha podle autorů čtenářům nepředkládá klasický životopis, standardně vyprávěné historické dílo. Kompozice komiksového románu střídá dvě časové a vypravěčské roviny – Štefánikovy dobrodružné osudy a pátrání sochaře Bohumila Kafky, které se navzájem doplňují, ale i protiřečí, aby společně vytvořily mnohoznačný obraz jednoho lidského příběhu.

V příběhu komiksu se několik let po Štefánikově předčasné smrti po jeho stopách vydává sochař Kafka. Pátrá po tom, kým Štefánik doopravdy byl v očích své rodiny, přátel, kolegů i milenek. Jenže každé setkání narušuje zažitý obraz této osobnosti, kterou by měl Kafka v monumentálním pomníku zvěčnit.

Štefánik se jako politik a voják zásadně podílel na vzniku Československa v roce 1918. Jeho kontakty s předními politiky Francie a Itálie umožnily T. G. Masarykovi proniknout do nejvyšších politických kruhů a usnadnily cestu ke vzniku Československa. Většinu svého profesního života působil Štefánik jako astronom. Jeho cesty a vědecké úspěchy jsou neoddělitelnou součástí jeho života, podobně jako jeho záliba ve fotografování anebo iluzionismu.

Reklama

Doporučované