Hlavní obsah

Sponzor ANO měl přístup do policejního vyšetřování namířeného proti němu

David Rusňák dvanáctkrát nelegálně vstoupil do policejních spisů.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Významný sponzor hnutí ANO byznysmen David Rusňák je podezřelý z nelegálních vstupů do policejních databází.

Článek

Kriminalisté se domnívají, že podnikatel David Rusňák v roce 2011 celkem dvanáctkrát vstoupil do policejních databází a evidencí státního zastupitelství. Měl tak vcelku nepřetržitý přístup k procesu jeho vyšetřování, které vedla brněnská policie pro podezření ze stamilionového podvodu. Vyplývá to z textu Rusňákova obvinění a dalších detailů, které získal deník Neovlivní.cz.

„Využil k tomu svého obchodního partnera – podle verze policie – pana Michala Ratajského, který měl přítelkyni na krajském státním zastupitelství. Ta v devíti případech neoprávněně vstoupila do vyšetřovacího spisu, jenž byl uložený v elektronické podobě na krajském státním zastupitelství, a průběžně předávala informace, které se dostávaly k panu Rusňákovi ohledně vyšetřování jeho kauzy," popsala Rusňákovu nelegální činnost šéfredaktorka deníku Neovlivní.cz Sabina Slonková, jak si můžete poslechnout ve videu.

Poté, co Rusňák online sledoval svůj proces, policie vyšetřování uzavřela.

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan spolu se svým týmem nyní řeší, zda se může k případu znovu vrátit a otevřít jej.

David Rusňák, který je mimochodem zetěm Aleny Schillerové, Babišem nedávno neúspěšně navrhované kandidátky na post ministryně financí, je dnes už bývalým regionálním členem hnutí ANO na jižní Moravě.

Poté, co předseda hnutí Andrej Babiš v pátek prohlásil, že Rusňáka ze strany vyloučí, byznysmen tak v sobotu učinil sám.

Babiš také žádá, aby byly Rusňákovi vráceny všechny sponzorské dary, které hnutí věnoval. Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) však řekl, že ctí presumpci neviny a vrácení daru by zvážil až ve chvíli, kdy se případně Rusňákova vina prokáže.

Reklama

Doporučované