Hlavní obsah

Spor ČSSD s dědici Altnera vrátil Nejvyšší soud na začátek, strana zatím platit nemusí

Čas a právo daly sociální demokracii za pravdu, řekl předseda Jan Hamáček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší soud rozhodl, že případ má znovu projednat Obvodní soud pro Prahu 1.

Článek

Spor ČSSD s dědici právníka Zdeňka Altnera bude znovu projednávat Obvodní soud pro Prahu 1, ten bude řešit, jestli byla smlouva o odměně za právníkovy služby dostatečná. Rozhodl tak Nejvyšší soud, který verdikt vyvěsil v pátek ráno na úřední desku a vyhověl dovolání ČSSD. Podle NS není ani jasné, jaké konkrétní právní služby Altner pro stranu udělal, a zpochybnil také nárok na smluvní pokutu.

„Nejvyšší soud dospěl k závěru, že odvolací soud (i soud prvního stupně) nesprávně posoudil otázku určitosti ujednání o odměně ve smlouvě uzavřené mezi žalovanou ČSSD a advokátem Z. A.,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. V důsledku tak nové rozhodnutí vyhovělo dovolání ČSSD.

Podle Nejvyššího soudu není ani jasné, jaké konkrétní právní služby Altner pro stranu udělal.Video: Tomáš Svoboda

Podle původně pravomocného rozsudku měla Altnerovým potomkům ČSSD vyplatit 338 milionů korun za právní služby ohledně správy Lidového domu. ČSSD tvrdí, že potřebné peníze má zajištěné a situaci by zvládla.

„Spravedlnost dostala těžkou ránu ze strany Nejvyššího soudu, protože rozhodl v rozporu se svou ustálenou judikaturou trvající déle naž dvacet let. Z devatenácti let trvajícího sporu udělal možná i třicetiletý soudní spor, což je nevídané,“ řekl Seznamu Patrik Altner, syn a dědic zesnulého Zdeňka Altnera.

Vyjádření Patrika Altnera, syna a dědice Zdeňka AltneraVideo: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

V ČSSD naopak zavládla po rozhodnutí spokojenost. „Sociální demokracie přivítala toto rozhodnutí se zadostiučiněním,“ řekl předseda ČSSD Jan Hamáček. „Čas a právo daly sociální demokracii za pravdu,“ dodal.

Sociální demokraté zaplatili doposud Altnerovým téměř 70 milionů korun, z toho 50 milionů advokátovi Zdeňkovi Altnerovi jako odměnu za právní služby. Dalších 18 milionů zaplatili v průběhu soudního sporu věřitelům Altnera, ty by mohly vymáhat zpět. „Samozřejmě nyní nebudeme žádat, vraťte nám 18 milionů. Nic takového neplánujeme,“ uvedl místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. Dodal, že věc problematizuje dědické řízení po advokátovi. „Ručí pouze do výše dědictví, což je jeden dům v hodnotě deset milionů korun, takže nejsou ani reálně schopni tu částku zaplatit,“ uvedl.

Z rozsudku Nejvyššího soudu podle Veselého vyplývá, že dědici v novém řízení mohou požadovat pouze advokátní tarif a smluvní pokutu, kterou však nikdy neuplatnili. V případě, že v novém řízení soud advokátní tarif Altnerovým přizná, bude se podle Veselého jednat zhruba o milion korun. „Predikuji, že reálně jsme tak přeplatili 17 milionů korun,“ konstatoval. Pokud dědicové přijdou s návrhem na smír, bude ve vedení ČSSD doporučovat na něj přistoupit, dodal.

„Doporučil bych, abychom tuhle katarzi už neprováděli. Vykašlal bych se na těch 17 milionů korun a pojďme to smírem dokončit,“ uvedl. Jiný případ by nastal po pravomocném rozsudku. S návrhem na smír přitom podle něj Altnerovi mohou přijít během soudního sporu kdykoli.

Opomíjená hrozba placení pohledávek Zdeňku Altnerovi se vine účetnictvím sociální demokracie dlouhá léta.

Počátek příběhu spadá na přelom let 1999 a 2000, kdy Zdeněk Altner po letech sporů získlal pro ČSSD zpět stranické sídlo – Lidový dům – když se mu podařilo před Ústavním soudem dokázat, že porevoluční sociální demokracie je nástupnicí předúnorových a prvorepublikových socialistů.

ČSSD kromě domů a pozemků v centru Prahy získala i zadržovaný nájem ve výši 292,5 milionu korun.

Zdeňka Altnera přivedl do Lidového domu tehdejší místopředseda Ivo Svoboda, smlouvu s ním pak podepsal v roce 1997 tehdejší předseda ČSSD Miloš Zeman. V případě výhry mu slíbili odměnu ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu, jenže současně se zavázali vysokým penále v případě jejího nevyplacení.

Altner sám tvrdil, že desetiprocentní odměna vychází na 145 milionů, z čehož asi 51 milionů je za úřední hodnotu domu, zhruba 18 za deponované nájemné a přes 72 milionů za prodej části pozemků.

Obvodní osud pro Prahu 1 v roce 2004 rozhodl, že Altner má nárok na 18,5 milionu korun s úroky a smluvní pokutou. Obě strany se odvolaly a Městský soud rozhodl až v roce 2016, podle ČSSD kvůli Altnerovým obstrukcím. Altner navíc v roce 2007 podal na ČSSD první návrh na exekuci, dluh vyčíslil na 19 miliard korun.

Z pikanterie, kterou málokdo bral vážně, se ovšem díky rozhodnutí Městského soudu stala reálná hrozba a ČSSD vytvořila plán, jak dluh splatit. Zároveň ovšem zažádala o odložení účinnosti, dokud nerozhodne Nejvyšší soud, aby v případě, že dá socialistům za pravdu, nemusela zpětně po Altnerovi a později jeho dědicích stamiliony vymáhat.

Paradoxně je to mimo jiné i Altnerem vysouzený Lidový dům, jímž socialisté dnes ručí, aby dluh mohli splatit.

Reklama

Doporučované