Hlavní obsah

Spor Kincla s Vémolou je přirozený, u McGregora to bylo divadlo, říká mistr Evropy Barták

Rozhovor s Danielem Bartákem nejen o souboji Kincl-Vémola.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bude to bitva, jakou české MMA ještě nezažilo. Osmadvacátého června se do sebe v kleci v pražské O2 areně pustí Patrik Kincl a Karlos Vémola. Jeden z nich se stane českou jedničkou ve smíšených bojových uměních.

Článek

Duel mezi Kinclem a Vémolou je na programu jako hlavní zápas galavečera XFN s pořadovým číslem 11, za kterým stojí organizace promotéra Petra Kareše. A dochází k němu za poněkud zajímavých okolností. Pojďme si ten příběh připomenout.

Karlos Terminátor Vémola je považován za českou jedničku MMA. V posledních měsících se hovořilo o jeho zápasu s Viktorem Peštou či slovenským zápasníkem Attilou Véghem. Peštu ale nakonec nepustila organizace, pod kterou zápasí, a tak Vémola nahrál všem svým fanouškům na sociálních sítích vzkaz.

A ohlasy na sebe nenechaly dlouho čekat. Jako první se přihlásil Patrik Kincl, dosavadní jednička v kategorii do 77 kilogramů. Toho se evidentně dotklo, že se Vémola označil za nejlepšího také ve váhové kategorii, kde je Patrik jako doma. A výzva byla na světě! XFN se zápasem svých dvou asi nejznámějších bojovníků souhlasilo. Nakonec se ale bude zápasit v podmínkách váhové kategorie do 84 kilogramů. Kincl tedy v posledních týdnech nabírá na váze, Vémola musí shazovat, ne však tolik, jak se původně myslelo.

Trash talking neboli slovní válka do bojových sportů patří, a i kolem tohoto chystaného duelu je na sociálních sítích pořádně dusno. „On je malá sedmdesát sedmička, já jsem velká osmdesát čtyřka, jak to asi může dopadnout,” zní od českého veterána. Právě Vémola vnímá celou Kinclovu výzvu jako osobní křivdu. Rodáka z Hradce Králové dříve považoval za přítele, teď je ale jejich přátelství u konce. „Jsi jediný, kdo ten zápas chce. Je to úplně zbytečné,” říká Vémola na adresu Kincla.

Patrik Kincl ale celý duel vnímá úplně jinak. „Já jsem sportovec, pro mě v tom není nic osobního, jen zápas, nic víc,” uvádí.

Oba bojovníci mají společný cíl - dostat smlouvu od nejznámější organizace UFC. Jeden z nich se ale po prohře v O2 areně vrátí minimálně o rok zpět. Smlouva s nejlukrativnější zápasnickou organizací vyžaduje v první řadě stabilní výhry v zápasech.

Mediálně rušno bylo v minulosti také před duelem boxera Floyda Mayweathera a zápasníka UFC Conora McGregora. Podle mistra Evropy v brazilském jiu jitsu Daniela Bartáka to ale tehdy bylo příliš přehnané divadlo, které mělo za cíl přilákat k duelu co možná nejvíce diváků. V případě Kincla a Vémoly je to ale jiné. „Tam je ta rivalita i ten spor přirozený,” říká Barták v rozhovoru pro Seznam.

Reklama

Doporučované