Hlavní obsah

Spor kolem nové šéfky CIA. Válečnému hrdinovi McCainovi vadí, že kryla mučení vězňů

Kdo usedne do čela CIA?Video: Reuters

 

Reklama

Americký Senát jedná o zvolení nové ředitelky CIA Giny Haspelové, kterou do této funkce navrhl prezident Donald Trump. Senátor John McCain z řad republikánů, kteří by pro Haspelovou měli hlasovat, ale vyzval k jejímu nezvolení. Válečný hrdina McCain byl za války ve Vietnamu jako zajatec mučen, zatímco Haspelová prokazatelně kryla mučení vězňů ze strany CIA po 11. září.

Článek

Americký senátor Joe Manchin jako první demokratický zákonodárce vyjádřil podporu Gině Haspelové, kterou prezident Donald Trump nominoval na post ředitelky Ústřední zpravodajské služby (CIA). Haspelovou, jejíž nominace u řady senátorů kvůli její roli v rámci programu drsných výslechových metod vyvolává pochybnosti, musí do funkce potvrdit Senát USA. Americká média očekávají velmi těsné hlasování.

Přepokládá se, že většina republikánů pro Haspelovou ruku zvedne. Výjimkou je Rand Paul, který pro ni již předem odmítl hlasovat, a také John McCain. Veterán vietnamské války vyzval své kolegy, aby hlasovali proti jejímu potvrzení do čela CIA.

„Myslím, že Gina Haspelová je vlastenka milující svou zemi a zasvětila svůj profesionální život službě a obraně vlasti. Její role při dohledu na mučení používané Američany je nicméně znepokojující. Diskvalifikuje ji fakt, že odmítla uznat nemorálnost mučení,” uvedl v prohlášení McCain, který byl sám jako zajatec ve Vietnamu mučen a je mezi republikány uznávanou autoritou. Sám se však kvůli těžké nemoci hlasování nezúčastní.

Formálně se Haspelová obhájila už v dubnu. Zákonodárcům předložila odtajněné dokumenty, které ukazují, že sice v roce 2005 předala pokyn ke skartaci 92 videí, která zaznamenala hrubé praktiky vyšetřovatelů, ale že tak učinila na příkaz nadřízeného.

Haspelová byla během středečního nominačního jednání v senátním výboru pro tajné služby podrobena opakovaným otázkám na svůj postoj k drsným výslechovým metodám. Prozatímní ředitelka, která pro CIA pracuje 33 let a mimo jiné odpovídala za provoz tajné věznice v Thajsku, uvedla, že zpravodajská služba pod jejím vedením neobnoví kritizovaný výslechový program. Přímé odpovědi na dotaz, zda považuje metody používané v tajných věznicích CIA po 11. září 2001 za nemorální, se však vyhnula.

„Nemyslím si, že je mučení účinné,” prohlásila po otázce, zda by uposlechla případného pokynu prezidenta Donalda Trumpa, aby CIA obnovila drsné výslechové metody včetně simulovaného topení známého jako waterboarding. Pro jeho znovuzavedení se Trump vyslovil v předloňské volební kampani, od té doby se však o tématu nezmiňuje a Haspelovou po středečním slyšení podpořil slovy, že odvedla „senzační výkon”. Podle Trumpových představ je ideální nástupkyní Mika Pompea, který z čela CIA odešel na post ministra zahraničí.

Pokud by s výjimkou Paula a při McCainově nepřítomnosti všichni republikánští senátoři pro Haspelovou hlasovali, byl by pro její potvrzení do funkce šéfky CIA potřeba nejméně jeden hlas demokratů. Ti mají ve 100členném Senátu spolu se dvěma nezávislými zákonodárci 49 křesel a republikáni 51. V případě patové situace může do hlasování zasáhnout také viceprezident Mike Pence, který je z titulu své funkce předsedou Senátu.

Reklama

Doporučované