Hlavní obsah

Spor kvůli Zemanovi nekončí. Peroutkova vnučka se odvolala

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová podala odvolání proti rozsudku, který zamítl její žalobu kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana na adresu jejího děda. Potvrdila to místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná. Kaslová avizovala už po říjnovém vynesení verdiktu, že se odvolá.

Článek

Žaloba, která se opírá o zákon o odpovědnosti státu za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem, míří na ministerstvo financí.

Odvolal se i prezident jakožto vedlejší účastník sporu, a to kvůli tomu, že mu soud přiznal jen deset procent z požadovaných nákladů na právní zastoupení.

Obvodní soud dal loni ministerstvu za pravdu v tom, že veřejný projev prezidenta nemůže být nesprávným úředním postupem – tedy porušením pravidel předepsaných právními normami. Náležitosti prezidentského projevu totiž žádný právní předpis neupravuje.

Kaslová spatřuje nesprávný úřední postup v tom, že Zeman pronesl nepravdivé výroky. Podle soudu ale neunesla důkazní břemeno, protože neuvedla, jaké konkrétní zákonné ustanovení tím porušil. Z justiční databáze InfoSoud vyplývá, že Kaslová své odvolání podala 21. ledna. Spor nyní poputuje k pražskému městskému soudu.

Slova, která Zeman pronesl o Peroutkovi při projevu k výročí konce holokaustu, se řeší už pět let. Prezident 27. ledna 2015 prohlásil, že Peroutka napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Zároveň mu přisoudil výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“.

Později na tiskové konferenci tvrdil, že zmíněný článek viděl na vlastní oči. Hradu se však text v archivech nepodařilo nalézt, podle historiků neexistuje. Ukázalo se také, že autorem citátu o vlcích je Jan Stránský.

Kaslová původně zažalovala prezidentskou kancelář a justice jí právo na omluvu částečně přiznala. Po zásahu Nejvyššího soudu však žurnalistova vnučka musela svou žalobu přesměrovat na ministerstvo financí. Nově se tak nevede spor o ochranu osobnosti, ale o odškodnění za nezákonný úřední postup.

Reklama

Doporučované