Hlavní obsah

Spor na náplavce. Z hladiny má zmizet plovoucí galerie, umělci se bouří

Foto: Seznam Zprávy

Jedním z autorů petice za záchranu plovoucí galerie je i spisovatel Jáchym Topol.

Reklama

Monika Načeva, Jáchym Topol, Sylva Fischerová a další umělci sepsali petici za záchranu plovoucí galerie, která kotví na pražské náplavce. Navzdory jejich snaze se nyní magistrát rozhodl loď zavřít. Kvůli stížnostem na hluk.

Článek

„Nelze přehlížet časté stížnosti občanů Podskalí na opakované hlasité koncerty nebo jiné akce, a to i v době, ve které pravidla pro realizace akcí vyžadují opačný přístup provozovatele. Praha 2 se dlouhodobě snaží, aby náplavka na Rašínově nábřeží byla místem setkávání s kulturní či společenskou přidanou hodnotou, nikoliv pouze místem hlasitých koncertů a opileckých večírků,“ upozorňuje radní městské části Praha 2 Michal Zuna.

Na mysli má loď (A)VOID Floating Gallery – plovoucí galerii, čítárnu a koncertní sál – jež od roku 2011 kotví na pražské náplavce. Magistrát uvedl, že jí správce náplavky vypověděl na základě častých stížností místních obyvatel smlouvu. „Správce náplavky dostával desítky stížností na hluk a nedodržování nočního klidu,“ stojí v magistrátním odůvodnění.

Provozovatel lodi, spolek Dvojka sobě, podle radních opakovaně porušoval pravidla provozu náplavek. Správce náplavek jej prý ve snaze narovnat vztahy písemně vyzýval ke zjednání nápravy, nakonec ale musel přistoupit k vypovězení smlouvy.

Foto: FB (A)VOID Floating Gallery

Plovoucí galerie, čítárna a koncertní sál kotví od roku 2011 na pražské náplavce.

Navzdory tomu pokračuje petice na záchranu plovoucí galerie. „Rozhodně nesouhlasíme, aby správcovská firma pověřená volenými zástupci Pražanů postupovala poněkud arogantním způsobem, kdy s nájemcem včas nejedná o záměru a důvodech výpovědi. Neuvádění důvodů ze strany správcovské firmy vrhá nepříznivé světlo na transparentnost záměrů volených komunálních politiků, kteří správcovskou firmu řídí, úkolují a vyplácejí z veřejných zdrojů,“ stojí v petici, kterou kromě dalších sepsali například spisovatel Jáchym Topol, hudebnice Monika Načeva, básnířka a spisovatelka Sylva Fischerová, emeritní guvernér České národní banky Miroslav Singer, molekulární bioložka Vilma Kaplanová nebo Ivo Slavík ze spolku Dvojka sobě, který je od roku 2007 iniciátorem kulturního oživení náplavky pod Rašínovým nábřežím.

Pražský magistrát nicméně konstatuje, že jak bývalý kurátor náplavek Jiří Sulženko, tak nový kurátor náplavek Petr Hozman nezpochybňují důležitou kulturní roli lodi a jejího programu na náplavce. „Zároveň ale není možné tolerovat dlouhodobé porušování pravidel. Náplavky jsou místem pro širokou veřejnost a bez dodržování základních pravidel o fungování provozu nelze ve spolupráci pokračovat. Dvojka sobě, provozující (A)VOID Floating Gallery, která doposud plavidlo využívala na základě nájemní smlouvy, dostala z výše uvedených důvodů výpověď,“ podotýká úřad.

Na palubě i v podpalubí lodi se konají festivaly autorského čtení, diskuse s domácími i zahraničními autory, promítání filmů, autorské projekce i koncerty. Byla také první mezi náplavkovými provozovnami, která uvedla na nábřeží rozvíjející se malé české pivovary.

„Město jednoznačně respektuje autorský podíl společnosti na podobě (A)VOID Floating Gallery, ale pravidla platí pro každého stejně. Zároveň lze brát tuto situaci jako příležitost k narovnání právních vztahů a vyjasnění podmínek dalšího provozu lodi. Do budoucna by měl být provoz na lodi řešen přímo ze strany správce náplavek, jehož cílem je zde nadále ponechat gastro provoz, kulturní, sportovní i volnočasový program,“ dodává pražský radní pro majetek a městské firmy Jan Chabr.

Dle vedení správce náplavek bude bar na lodi a jeho fungování předmětem otevřené soutěže. „Pro udržení odkazu (A)VOID Floating Gallery je možné, aby se zde i nadále pořádaly hudební či výstavní akce v rámci konkrétních časových úseků. Na kulturním obsahu by se mohla podílet Galerie hlavního města Prahy, projekt Umění pro město by každoročně připravil výstavní program či akci. Spolek Dvojka sobě by mohl být přizván do kurátorsko-dramaturgického týmu a pokračovat nejen v pořádání literárních akcí, ale zároveň konzultovat budoucí výtvarné projekty,“ konstatuje magistrát.

Nynější provozovatelé se ale nehodlají vzdát. „Za deset let existence musela (A)VOID Floating Gallery již několikrát statečně vzdorovat snahám o likvidaci zaměřeným proti neotřelému způsobu mixování alternativní kultury, vysoké literatury, progresivního indie popu a lidové hudby i udržení prostoru vstřícného setkávání a rozvoje nezávislé kultury,“ upozorňují.

Opakují, že je „celá záležitost o to tristnější, že se spolkem Dvojka sobě o záměru výpovědi nikdo předem oficiálně nejednal, že místo je majetkem města ve správě volených politiků a že právě spolek Dvojka sobě stál na počátku proměny veřejného prostoru náplavky pod Rašínovým nábřežím a byl jedním z jeho hlavních hnacích motorů. Jsme přesvědčeni, že jedinečná a mezinárodně respektovaná kulturní instituce nesmí být krátkozrace zlikvidována administrativní slepotou, ale naopak má být ponechána v gesci subjektu, který již od roku 2007 s citem pro genia loci promýšlí a realizuje umělecký, kulturní a sociální provoz na třech místech náplavky pod Rašínovým nábřežím. Při správě věcí veřejných musí být pro komunální politiku prioritou ohledy i na jiné hodnoty veřejného zájmu než na pouhý finanční profit a pohodlí byrokratických aparátů“.

Podporu plovoucí instituci vyjádřil také třeba jeden z nejúspěšnějších tuzemských spisovatelů mladé generace Marek Šindelka. „Konec (A)VOIDu by byla pro pražskou náplavku a především pro kulturní scénu metropole nenahraditelná ztráta. Zároveň by šlo o jasný signál, že hlavní město vnímá jednu ze svých nejpopulárnějších lokalit především jako bezduchou zónu komerčních pronájmů. A také, že titul ‚město literatury‘, jímž se Praha honosí, není skutečně nic jiného než prázdná populistická floskule,“ míní Šindelka.

Zatím každopádně platí, že podle dostupných informací by měla (A)VOID Floating Gallery skončit k poslednímu květnu.

Reklama

Doporučované