Hlavní obsah

Spor o čedar. Francouzský šéfkuchař žaluje Michelin, sebrali mu hvězdu

Foto: WIkimedia Commons

Šéfkuchař Marc Veyrat (v klobouku) zažaloval Michelinského průvodce za to, že mu v lednu letošního roku sebral hvězdu.

Reklama

Francouzský šéfkuchař Marc Veyrat zažaloval Michelinského průvodce, že mu odebral třetí hvězdičku z hodnocení. „Řekli mi, že jsem dal do suflé čedar, ale to byl šafrán, který obarvil Beaufort,” stěžuje si kuchařská celebrita. Nyní se případ dostává k soudu.

Článek

U Michelinského průvodce nejde ale jen o sýr v suflé. Pozitivní nebo negativní hodnocení ovlivňuje celý gastro svět.

Marc Veyrat je ve Francii velmi známý kuchař. Pochází z Horního Savojska a francouzské Alpy jsou stále základem jeho kuchyně. Specializuje se na molekulární gastronomii. Jeho restaurace La Maison des Bois získala tři hvězdy prestižního Michelinského průvodce.

To se ale změnilo letos v lednu. „Prostě vám zavolají bez varování, žádný papír, nic,” řekl podle BBC Marc Veyrat, když se dozvěděl, že mu průvodce jednu hvězdu odebírá. Inspektoři ho obvinili, že dal do soufflé britský čedar místo alpského sýru. „Mysleli si, že je to čedar, protože jsem tam přidal šafrán, takže se zbarvil do žluta,” vysvětloval Veyrat.

Pro francouzský týdeník Le Point slavný kuchař přiznal, že po „ponížení” jeho podniku trpěl depresemi. Nyní se dostala k soudu jeho žaloba, která Michelinského průvodce obviňuje z pochybení.

V letošním roce to není první žaloba na gastro průvodce, který má víceméně „patent” na určování kvality restauračních zařízení po celém světě. Jihokorejský šéfkuchař Eo Yun-gwon naopak odmítá svoji přidělenou hvězdu. Žaluje průvodce za to, že ji dostal proti své vůli.

„Velký počet restaurací a jejich pracovníků plýtvá svoje duše (čas i peníze), aby získali ten zázrak, Michelinskou hvězdu,” komentoval kauzu jihokorejský kuchař na svém facebookovém profilu. Podle něj je michelinský systém krutý test, na který šéfkuchaři po celém světě čekají celý život. „Jde v tom jen o peníze,” říká.

Z minulosti jsou dokonce známé dva případy, kdy šéfkuchaři dokonce spáchali sebevraždu kvůli obrovskému tlaku na jejich výkon. Francouz Bernard Loiseau se zastřelil v roce 2003, když mu průvodce sebral třetí hvězdu. Francouzsko-švýcarský šéfkuchař Benoir Violier se zastřelil v roce 2016 a to jen měsíc poté, co francouzská vláda vyhlásila jeho restauraci za nejlepší v zemi.

Reklama

Doporučované