Hlavní obsah

Spor o Feriho v TOP 09. Za „pokrytecké orgie“ se Schwarzenberg neomluví

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Reklama

Obvinění Dominika Feriho (TOP 09) ze sexuálního násilí přerostlo ve vnitrostranický spor. Bývalý předseda Karel Schwarzenberg označil kauzu za „pokrytecké orgie“. Omlouvat se za svá slova nehodlá. To mu vyčítá jeho nástupkyně.

Článek

Expředseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nemá pro aktuální kauzu kolem Dominika Feriho pochopení. Dnes už bývalého poslance obvinilo v článku Deníku N a serveru A2larm několik žen ze sexuálního násilí. Podle Schwarzenberga jsou to ale jen „pokrytecké orgie“, ve kterých vidí politický boj.

„Přijde mi, že za tím jsou Piráti. Je to pár měsíců před volbami a Dominik Feri byl jejich největší konkurent. To mi přijde podezřelé,“ uvedl Schwarzenberg pro deník Právo.

K omluvě za jeho vyjádření ho vyzval člen TOP 09 a podnikatel ve školství Ondřej Kania. Schwarzenberg k tomu ale nevidí důvod.

„Nebyl jsem u toho, takže to nemohu rozsoudit. Samozřejmě jestli těm děvčatům bylo ublíženo, tak je to vážná věc. Ale přišlo mi to jako pokrytecké pobouření,“ reagoval na výzvy k omluvě pro Právo Schwarzenberg.

Jako o politickém boji mluvil o obvinění Feriho i další straník, senátor Tomáš Czernin. Ten vzal ale svá slova následně zpět.

Boj předsedů

Schwarzenbergův postoj se ale nelíbí jeho nástupkyni v čele strany Markétě Pekarové Adamové.

„Opravdu si nemyslím, že se lze takto vyjadřovat. Mám naopak snahu celou dobu se k tomu vyjadřovat jasně a korektně i vůči těm údajným obětem, protože je třeba na ně takto pohlížet,“ řekla předsedkyně TOP 09 Právu.

Podobně zareagoval i Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL, která tvoří s TOP 09 a ODS volební koalici SPOLU.

„Jakékoli násilné jednání vůči ženě, dítěti, starému člověku nebo muži do naší kulturní společnosti nepatří. Není to možné ničím bagatelizovat ani relativizovat,“ dodal pro Právo.

Reklama

Doporučované