Hlavní obsah

Spor o Gibraltar kvůli brexitu graduje. Britský lord vyhrožuje válkou jako o Falklandy

Spor o Gibraltar graduje.

 

Reklama

Co bude s Gibraltarem po odchodu Britů z EU zatím není jasné, do osudu země mají právo mluvit i Španělé.

Článek

Spor o Gibraltar mezi Velkou Británií a Španělskem se vyostřuje. O území, které patří Británii, ale leží na jihu Pyrenejského poloostrova, mají podle Evropské unie rozhodnout jak Britové, tak Španělé. To se však Britům nelíbí.

Britská premiérka Theresa Mayová ujistila Gibraltar, že Británie zůstává odhodlána chránit zájmy svého zámořského území. Mayová v telefonátu s předsedou gibraltarské vlády Fabiano Picardem také uvedla, že nepřistoupí na to, aby o britském území rozhodovalo Španělsko.

Podle návrhu Evropské unie o brexitu, který byl představen před týdnem, se na Gibraltar nemá vztahovat žádná dohoda mezi Evropskou unií a Británií, aniž by dříve nedošlo ke shodě Britů se Španěly.

Válka jako o Falklandy

„Theresa Mayová je připravena v otázce Gibraltaru dokonce rozpoutat válku, pokud by to bylo třeba," prohlásil bývalý vůdce konzervativců lord Michael Howard pro list The Guardian. „Podobně to udělala jiná britská premiérka, Margaret Thatcherová, v případu jiné malé skupinky britských občanů, které chránila před španělsky mluvící zemí," dodal Howard v jasné narážce na válku o Falklandy v roce 1982.

Předsedkyně britské vlády toto nařčení odmítla, Howard si za výrok vysloužil okamžitou kritiku.

Španělsko žádá Británii, aby se uklidnila. Podle ministra zahraničí Alfonsa Dastise je Evropská unie povinna se postavit na stranu Španělska a umožnit mu podílet se na rozhodnutí.

K aktuální situaci se vyjádřil také britský ministr zahraničí Boris Johnson. Podle něj suverenitu Gibraltaru nelze změnit bez jednoznačné podpory tamních obyvatel.

Reklama

Doporučované