Hlavní obsah

Spor o Krtečka se dotkne i Tvrdíkova čínského byznysu. Pohádka s Pandou je v ohrožení

Advokát Jiří Matzner popisuje další kroky v případě sporu o Krtečka.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Licenci k vysílání pohádky Krtek a Panda drží firma Little Mole Cartoon, v níž má čtvrtinový podíl Jaroslav Tvrdík.

Článek

Rozsudek vrchního soudu, který řekl, že vnučka po autorovi Krtečka Karolína Milerová nemá licenci na využívání této kreslené postavy, se může dotknout i pohádky pro děti.

Jde o seriál Krtek a Panda, který vznikl společně s Čínou. Milerová dosud uváděla, že licenci k této pohádce drží skrz firmu Little Mole Cartoon.

V této společnosti drží vnučka po Zdeňku Milerovi 75procentní podíl. Zbytek podle obchodního rejstříku patří Jaroslavu Tvrdíkovi. Jméno někdejšího ministra obrany je spojeno se vstupem čínského kapitálu do České republiky. A dnes mimo jiné zastupuje čínské majitele ve fotbalové Slavii.

Teď do případu zasáhl Vrchní soud v Praze. Vyhověl správkyni dědictví po Zdeňku Milerovi – Mileně Fischerové. V pondělí soud řekl, že Karolína Milerová nemá ke Krtečkovi licenci ani právo udílet sublicence dalším výrobcům. Rozsudek je pravomocný.

Nový návrh ve sporu o dědictví po autorovi Krtečka. Video: Seznam Zprávy

Advokát Jiří Matzner, který Fischerovou zastupuje, říká, že poté, co písemný rozsudek dostanou, přistoupí k dalším krokům. Budou chtít vyzvat Karolínu Milerovou, aby přestala výrobky s Krtečkem prodávat a zároveň stáhla pohádku Krtek a Panda.

„V zájmu ochrany dědictví musíme vyzvat slečnu Karolínu Milerovou a její společnosti, aby v případě, že takové licence udělila, licenčním partnerům řekla, že jsou neplatné. Z toho vyvodila i následek, což je stažení (Krtka a Pandy), případně ho přestala vysílat,“ řekl Seznamu Matzner.

Pokud ke stažení pohádky nedojde, mohlo by podle Matznera dojít k dalším soudním sporům.

„Počkám si na vyhotovení rozsudku. Já vám teď nemůžu nic říct, když ho nemám v ruce,“ odpověděla Milerová na dotaz Seznamu, jestli pohádku nechá stáhnout.

Druhý společník – Jaroslav Tvrdík – na otázky neodpověděl. V současné době Krtka a Pandu vysílá například TV Barrandov. Je dostupný také na YouTube.

O jak velký byznys v tomto případě jde, není známo. Firma Little Mool Carton v obchodním rejstříku dosud nezveřejnila svou výroční zprávu nebo účetní závěrku.

Karolína Milerová podle svých slov zvažuje ještě další právní krok. „Jestli se obchodně nedohodneme, tak budeme asi podávat dovolání,“ uvedla.

Spor by v takovém případě řešil Nejvyšší soud. Což by však zatím nic nezměnilo na tom, že Karolína Milerová po verdiktu Vrchního soudu v Praze nemá licenci na Krtečka. Tedy měla by výrobky s ním stáhnout z prodeje.

Reklama

Doporučované