Hlavní obsah

Spor o legalizaci konopí. Má stát povolit pět rostlin na osobu?

Legalizujme konopí, navrhují Piráti. Novela zákona je právě na vládě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Piráti chtějí legalizovat konopí i pro rekreační účely. Podle návrhu, který je aktuálně na vládě, si zájemce bude smět vypěstovat pět rostlin konopí. Sníží se s legálním konopím počet mladistvých uživatelů? Zmenší se černý trh?

Článek

Nebo konzumentů přibude, jak ukazuje zkušenost z amerického Colorada? Diskutují poslanci Tomáš Vymazal (Piráti) a Leo Luzar (KSČM).

Piráti: Povolme lidem 30 gramů konopí

Podle pirátského návrhu zákona může každý pěstitel usušit, zpracovat a doma v uzamčeném prostoru přechovávat až 1 250 g sušených květů vypěstovaného konopí. Mimo bydliště by každý dospělý mohl držet až 30 g sušeného konopí.

Limity jsou podle předkladatelů novely nastavené tak, aby umožnily odchod z černého trhu co možná nejširší skupině lidí. A zároveň dostatečně nízko, aby šlo jednoduše rozlišit ilegální velkopěstování konopí za účelem zisku a legální samopěstování. Piráti uvádějí, že v ČR je přes 550 000 lidí, kteří konopí užívají.

„Víme, že represe nefunguje. Přicházíme s tím návrhem, abychom konopí oddělili od ostatních, ilegálních drog. Když si lidé budou moci vypěstovat konopí sami doma, potlačíme černý trh,” míní pirátský poslanec Tomáš Vymazal. „Když nefunguje desatero, neznamená, že se podle něj nebudeme řídit. Když nefunguje represe, neměli bychom na ni rezignovat,“ uvedl v Duelu, který můžete sledovat ve videu, komunistický poslanec Luzar.

Luzar (KSČM): Kdo bude pít, přijde o řidičák

Leo Luzar vidí nebezpečnost marihuany v tom, že její účinky nejsou tak dobře rozpoznatelné jako třeba účinky alkoholu. „Vím, jak se chová osoba pod vlivem alkoholu, ztrácí orientaci, je malátná. Může něco způsobit, pak nastoupí kontrola, represe. U marihuany nejsem schopen rozpoznat, že má dotyčný rozlišovací schopnosti zpomalené, že může způsobit třeba dopravní nehodu."

Proto by byl Leo Luzar pro přísnější postih za pití alkoholu před jízdou. „Ti, kteří užívají pravidelně alkohol, by měli počítat s tím, že nebudou mít řidičský průkaz, že nebudou mít zbrojní průkaz.”

Pirátský návrh považuje za střízlivý někdejší národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS), který s Piráty spolupracuje. Upozorňuje ale, že předloha je „na hraně“ úmluvy OSN o omamných látkách z roku 1961.

Česká úprava legalizace konopí se inspiruje Kanadou. Tam je konopí legální od června letošního roku. Návrh zákona podepsal celý poslanecký klub Pirátů a poslanci dalších pěti sněmovních stran, včetně vládního hnutí ANO a ČSSD. Dohromady 40 poslanců.

Reklama

Doporučované