Hlavní obsah

Spor o marody. Bude se nám znovu proplácet nemocenská od prvního dne nemoci?

Bude se znovu proplácet nemocenská od prvního dne?Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociální demokraté znovu vytáhli do boje za návrat proplácení mzdy v prvních třech dnech nemocenské. Straničtí poslanci to už dokonce navrhli ve Sněmovně. Argumentují tím, že lidé často nemoci přecházejí. Na své straně má ČSSD i odbory. Proti je naopak pravice i firmy. Podle nich by změna pravidel vedla v řadě případů ke zneužívání nemocenské.

Článek

Najde ČSSD pro svůj návrh tedy dostatečný počet spojenců? Nebo její pokus jako v minulém volebním období skončí neúspěchem?

Téma dnešního Duelu Seznamu. Do něj jsme pozvali Petra Dolínka z ČSSD a Markétu Pekarovou Adamovou z TOP 09.

ČSSD hledá pro svůj návrh podporu ve Sněmovně

Zrušení takzvané karenční doby prosazuje skupina poslanců ČSSD v novele zákoníku práce, kterou podala do Sněmovny. Obdobné snahy v minulých volebních obdobích neuspěly. „Pro ČSSD je naprosto nepřijatelné, aby byli zaměstnanci v 21. století trestáni za to, že onemocní. Pokud ostatní strany tvrdí, že jim jde o vyšší životní úroveň občanů, měly by náš návrh podpořit,“ uvedl za předkladatele nový předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Zrušení karenční doby bude jedním z programových témat ČSSD při vyjednávání s hnutím ANO o nové vládě.

Zaměstnanci by podle novely dostávali i v prvních třech dnech 60 procent platu, náklady by nesl zaměstnavatel. Zaměstnavatelům i osobám samostatně výdělečně činným by se ale o 0,2 procentního bodu snížily odvody na nemocenské pojištění. Rozpočtové dopady autoři novely odhadli zhruba na 2,6 miliardy korun ročně.

Nyní nedostávají zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nic. Náhradu mzdy poskytuje od 4. do 14. dne nemoci za pracovní dny zaměstnavatel, a to tři pětiny průměrného denního výdělku. Od 15. dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění.

Karenční dobu zavedla v úsporném balíčku vláda Mirka Topolánka (ODS). Ústavní soud ji k pololetí 2008 zrušil, kabinet neproplácení prosadil znovu, ale snížil odvody firmám. Ústavní soudci poté tuto úpravu nechali v platnosti.

Reklama

Doporučované