Hlavní obsah

Spor o migranty. Stovky jich ve špatném stavu vzala na palubu plavidla Itálie a EU. Na pevninu je země přijmout nechtějí

Migranty vzaly na palubu lodě EU a Itálie. Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Rybářská loď s 450 migranty se v pátek podle italských úřadů nacházela v maltské pátrací a záchranné námořní zóně. Malta toto tvrzení odmítla a uvedla, že loď byla už v italských vodách, když se o ní úřady dozvěděly.

Článek

Plavidlo italské finanční policie GdF a loď agentury Evropské unie pro dohled nad vnějšími hranicemi Frontex vzaly na palubu 450 migrantů z lodi, která se stala předmětem migračního sváru mezi Itálií a Maltou. Další osud běženců není jistý. Italský ministr vnitra Matteo Salvini podle agentury ANSA stále trvá na tom, aby se vrátili do Libye, nebo aby je převzala Malta. Ta to odmítá.

Rybářská loď s 450 migranty se v pátek podle italských úřadů nacházela v maltské pátrací a záchranné námořní zóně. Malta toto tvrzení odmítla a uvedla, že loď byla už v italských vodách, když se o ní úřady dozvěděly. Migranti tak nadále zůstávají na moři, nyní ale na palubách plavidla Frontexu a lodě italské finanční stráže.

DPA napsala, že italská pobřežní stráž ze zdravotních důvodů evakuovala osm žen a dětí na pevninu.

Přesuny lodí s desítkami běženců přes Středozemní moře jsou takřka na denním pořádku a Salvini, který je zároveň předsedou protiimigrační strany Liga, jež vládne v koalici s populistickým Hnutím pěti hvězd, se ostře staví proti každému přísunu migrantů. Již dvě lodi se kvůli jeho odporu přesměrovaly do Španělska.

Reklama

Doporučované