Hlavní obsah

Spor o ministra kultury pokračuje schůzkou v Lánech, elektronické dálniční známky a na Chalkidiki sčítají škody

Polední zprávy 12. července 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Polední zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:42 – Zeman, Hamáček a Staněk budou řešit spor o ministra kultury

Odvolání ministra kultury Antonína Staňka se podle premiéra vyřeší. Řekl to po schůzce se šéfem sociální demokracie Janem Hamáčkem. Problém ale zůstane se jmenováním Michala Šmardy. Ten už včera odmítal, že by strana měla ustoupit ze svého požadavku a nominovat někoho jiného. Po šesti týdnech sporu by to podle Šmardy byla „šaškárna“. ČSSD je proto připravená z vlády odejít. Napovědět by mohlo odpolední jednání – Staněk s Hamáčkem totiž dnes míří za prezidentem. Podrobnosti přidá reportérka Zuzana Černá.

„Největší očekávání od schůzky má Andrej Babiš,“ řekla Černá. „Zdá se patrné, že je domluvený s prezidentem, že prezident přistoupí na odvolání Antonína Staňka z resortu kultury. Problém ale bude s Michalem Šmurdou.“

03:57 – Kdo je Antonín Staněk?

Uprostřed současných sporů stojí – stále ještě ministr kultury – Antonín Staněk. Podrobnosti k jeho působení ve vrcholné politice přidá analytik Václav Dolejší.

„Staněk je především nešťastná postava tuzemské politiky,“ pronesl Dolejší. „Není to politik vhodný pro dnešní dobu. Když já poslouchám jeho projevy, tak mi přijde jako okresní tajemník KSČ z roku sedmdesát pět. “

06:53 Poslanci projednávají elektronické dálniční známky

Sněmovna se dnes zaměřuje na elektronické dálniční známky, které by v budoucnosti měly nahradit ty současné, papírové. Jejich zavedení dnes poslanci schválili. V dopoledním programu už rozhodli, že na dotace na takzvané zvláštní pomůcky dosáhne širší okruh postižených lidí. Novela teď zamíří do Senátu. Poslanci zároveň odsouhlasili elektronický systém tvorby zákonů. V platnosti bude od roku 2022. Kromě jiného tak budou zákony platit vždy jen od dvou pevně stanovených dat v roce.

07:36 Putin mluvil se Zelenským o východě Ukrajiny

Podle Kremlu byly předmětem telefonického rozhovoru možnosti urovnání konfliktu na východní Ukrajině a diskuse o návratu zajatců.

07:56 Spor mezi USA a Íránem chce řešit Francie

Francie se vložila do sporu mezi Spojenými státy a Íránem. Emmanuel Macron chce zastávat roli nestranného prostředníka a dostat Evropu do diskuse o podobě nukleární dohody.

08:58 Při silné turbulenci kanadského letadla se zranilo 35 lidí

Po turbulenci při letu mezi Kanadou a Austrálií zůstalo pětatřicet lidí zraněných. Turbulence byly podle svědků tak silné, že se cestující neudrželi na svých sedadlech. Letadlo společnosti Air Canada tak muselo let přerušit a přistát v Honolulu. Na cestující čekali zdravotníci, devět lidí bylo hospitalizovaných. Aerolinka jim v Honolulu zajistila ubytování, stravu a náhradní let.

09:16 Na Chalkidiki sčítají škody

Na řeckém poloostrově Chalkidiki odstraňují škody po středeční bouři. Někteří obyvatelé jsou stále bez elektřiny, plné dodávky by se nicméně měly obnovit během několika hodin.

09:41 Jak se chovat při bouřce?

Rady, jak se chovat, když vás zastihne bouřka v otevřeném prostranství, přidá mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

„Nehraje roli, jak jde člověk rychle, důležitý je kontakt člověka se zemí,“ vysvětlila Zaoralová. „Ideální je stát na špičkách a v podřepu a udělat ze sebe nejmenší bod v krajině.“

10:39 Marihuana jako výnosný byznys

Legalizaci marihuany ve Spojených státech amerických doprovází výnosný byznys. Celebrity jako Snoop Dogg, Whoopi Goldbergová, Mike Tyson nebo Jay-Z do farem a obchodů s marihuanou investují a podílejí se na propagaci.

11:28 Ponorka s osmi tunami kokainu

Americká pobřežní stráž dopadla ponorku drogového kartelu.

12:29 Počasí

Reklama

Související témata:

Doporučované