Hlavní obsah

Spor o návštěvy na intenzivní péči. Rodiče na lékaře posílají policii

Foto: Profimedia.cz

V motolském dětském kardiocentru operují novorozence s vrozenými srdečními vadami.

Reklama

Spor Dětského kardiocentra Fakultní nemocnice Motol a některých rodičů kvůli návštěvám u malých pacientů posílil debaty o hranicích práva a respektu k pravidlům ve zdravotnických zařízeních.

Článek

Na situaci ve Fakultní nemocnici v Motole minulý týden upozornili sami lékaři a sestry Dětského kardiocentra. V otevřeném dopise popisují zkušenosti s „individuálními, avšak poměrně agresivními snahami rodičů domoci se trvalé přítomnosti u svých dětí těsně po operaci srdce na Jednotce intenzivní a resuscitační péče (JIRP), která je nad rámec vnitřního řádu pracoviště“.

Zmiňují, že na ně dokonce rodiče zavolali policii s cílem vynutit si přístup na oddělení ve večerních hodinách bez ohledu na danou aktuální situaci. „Rodiči pacienta jsou při rozhovorech s naším personálem a bez jeho vědomí pořizovány nahrávky s pravděpodobným cílem použít tento materiál při případné soudní při,“ píší lékaři a sestry.

Na svou obranu dodávají, že vnitřní řád pracoviště respektuje metodické doporučení Ministerstva zdravotnictví a rodinám se snaží vycházet vstříc - na intenzivní péči podle svých slov umožňují vstup jednomu z rodičů minimálně jedenkrát denně podle aktuálního stavu. Trvale potom mohou rodiče s dítětem být před i po operaci v rámci standardního oddělení.

Podle mluvčí nemocnice Pavlíny Dankové si rodiče však neuvědomují, že JIRP standardním oddělením není.

„Tady se jedná o jednotku, kde jsou děti s vážnými diagnózami, po těžkých operacích, někdy i s otevřeným hrudníkem, zaintubované a kde se může situace změnit během minuty. Potom záleží na každé vteřině, kdy musí lékaři a sestry jednat,“ popsala mluvčí pro Seznam Zprávy.

Trvalé návštěvy rodičů podle ní nejsou v místě možné i s ohledem na bezpečí ostatních pacientů.

„Přesto všechno, pokud je malý pacient stabilizovaný, rodiče po operaci své dítě vidět mohou, ovšem jen na krátkou chvíli. Pro upřesnění na JIRP tráví pacient v průměru pouze dva až tři dny, potom je přeložen na standardní pokoj, kde už je s rodičem neustále. Přísnější režimová opatření byla v době covid-19, což je pochopitelné. Personál je pod neustálým tlakem, kdy budou zase natáčeni nebo vystaveni další provokaci. Z dlouhodobého hlediska je tato situace neudržitelná,“ dodává mluvčí Danková.

Práva pacientů

Podle ní rodiče k nerespektování nemocničních pravidel pobízí spolek Juno Moneta, který ve svém dopise zmiňují i lékaři a sestry kardiocentra. „Někdy jsou přítomni u příjmu spolu s matkou a pacientem, nebo radí matkám na telefonu, minulý týden poradili matce, aby ve večerních hodinách zavolala policii. Ta na místě neshledala žádné pochybení,“ dodala mluvčí s tím, že zdravotníci čelí i neustálému osočování na sociálních sítích.

Spolek se soustředí na ochranu práv pacientů a jejich zákonných zástupců. Podle předsedkyně Petry Langové i v těchto případech odborníci jen podávali informace o jejich právech.

„Bráníme zákonné zástupce a jejich děti. A to přesně tím způsobem, kterým nám dovoluje zákon. Přesto jsme údajně agresivní. Právo volat policii má každý, jehož práva jsou porušována, a omezit zákonnému zástupci přítomnost u jeho dítěte opravdu může jen soud, nebo silná indispozice rodiče, či na velmi omezenou dobu například resuscitace, a pokud tohoto práva zavolat policii využijí lidé, nelze jim to mít za zlé a ani to není agresivní, je to nutná obrana v bezpráví,“ uvedla předsedkyně pro Seznam Zprávy.

„V medializovaném případě bylo dítě na odděleném boxu, tudíž přítomnost matky neohrožovala další pacienty. Marně také hledám logiku v tom, že matka mohla na pět minut za dítětem dopoledne, ale odpoledne již ne,“ dodává Petra Langová s tím, že argumenty nemocnice vnímá jako zástupné. Česká praxe podle ní na rozdíl od zahraničí často nerespektuje roli rodičů coby součást péče o dítě.

Přítomnost rodičů jako právo

Do sporu s matkou, které nemocnice údajně zakázala návštěvy několikaměsíčního syna po operaci na jednotce intenzivní péče, se Motol dostal už dříve. Matka si na postup stěžovala u zástupkyně veřejného ochránce práv Moniky Šimůnkové. Podle ní zařízení nemůže zcela vyloučit přítomnost rodičů u dítěte. To má při péči na přítomnost rodiče právo a nemocnice ho musí umožnit.

„Jsem si vědoma toho, že právo hospitalizovaného dítěte na nepřetržitou přítomnost rodiče neplatí absolutně a za jistých okolností může být omezeno, například právě na oddělení JIP, kde je třeba zajistit bezpečnou péči o výrazně ohrožené pacienty. Pak ale nemocnice musí umožnit alespoň krátký kontakt dítěte s rodiči,“ uvedla začátkem května zástupkyně ombudsmana.

Podle Dankové nemocnice se stanoviskem zástupkyně ombudsmanky souhlasí, k úplnému zákazu návštěv však podle ní nedošlo. „Lékaři matce pacienta jasně a opakovaně nabídli možnost syna po operaci vidět. Její požadavek, aby mohla vstoupit na JIP, kdykoliv ona bude chtít, nemocnice ale akceptovat nebude,“ napsala.

Reklama

Související témata:

Doporučované