Hlavní obsah

Jdete s kladivem na komára. Lékárníci proti povinným kontrolám padělaných léků

Duel: Jsou lékárny připraveny na novou povinnost kontrolovat léky před vydáním pacientům?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už od 9. února by měly všechny lékárny elektronicky kontrolovat při výdeji pacientům každé jednotlivé balení, jestli nejde o padělek. Lékárníkům se nové nařízení nelíbí. Tvrdí, že je opatření bude stát až půl miliardy korun, které jim nikdo nezaplatí. V lékárnách navíc padělky léků nejsou.

Článek

„To opatření nutné není. V českých lékárnách se dosud žádné padělky neobjevily, ale je to nařízení Evropské unie, které musíme aplikovat do našeho právního řádu,“ hodnotí v Duelu novou povinnost lékárník David Gregor z iniciativy Vaši lékárníci.

Lékárny by měly od 9. února kontrolovat speciální kódy na každém balení léků, než je vydají pacientům. Předlohu mají na lednové schůzi schvalovat senátoři.

Podle kritiků to lékárníkům výrazně navýší administraci, prodlouží dobu, kterou bude muset pacient v lékárně čekat, než svůj lék dostane. Zavedení opatření prý navíc není dobře připravené a budou ho provázet zmatky.

Anketa

Měly by lékárny kontrolovat každé balení léků, aby pacient nedostal padělek?
Ano
54 %
Ne
46 %
Celkem hlasovalo 1146 čtenářů.

„Může se stát, že lék bude systémem označen jako chybný jen kvůli tomu, že výrobce nahrál špatný kód do systému, a lékárna pak nebude moci lék vydat a pacient bude muset jít do jiné lékárny nebo počkat, až lékárna pro pacienta objedná nový lék,“ vysvětluje Gregor.

Také předseda senátního výboru pro zdravotnictví Lumír Kantor (za KDU-ČSL) upozorňuje, že systém není dobře připravený. Kontroly v lékárnách proti padělkům jsou ale podle něj potřeba.

„Je důležité, aby se ten systém spustil 9. února v celé Evropě, ve 32 zemích. Nebezpečí padělků existuje a v ČR může propuknout stejně jako v jiných státech,“ říká Kantor. „Je to obrovská změna, takže se dá očekávat, že zmatky budou, a nějakou přechodnou dobu bude trvat, než se to vyladí,“ dodává.

Nebezpečný internet

I Česká lékárnická komora namítá, že žádný padělek se v tuzemských lékárnách a oficiální distribuci léků dosud neobjevil.

„Volný trh platí i pro léky, přeprodávají se. Nemůžeme nikdy vyloučit, že sem bude dovezený lék, který padělkem bude,“ uvedl k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Úřady a kontroly by se podle Gregora měly spíš zaměřovat na prodej falešných léčiv po internetu „Nikomu nevadí desetitisíce padělaných balení léků, které se expedují přes internet. Tohle je obrovská legislativní změna, která přináší obrovské nároky na naši práci,“ říká.

Foto: Seznam Zprávy

Podněty na padělky a odcizení léčiva na legálním trhu (zdroj: SÚKL).

Jen pro jeho lékárnu změna znamenala už 30 tisíc korun investovaných do přípravy na nový systém ověřování pravosti léků. „Každý měsíc pak budeme mít vyšší náklady než dosud na software a jeho aktualizace. Možná budeme muset přijmout i další pracovní sílu, a to budou další náklady,“ upozorňuje Gregor.

Česká lékárnická komora si nechala vypracovat studii, která říká, že celkové náklady pro lékárny v ČR můžou dosáhnout až půl miliardy korun.

Zatím bez pokut

Lékárny ale nebudou nejméně rok dostávat pokuty za nedodržování nařízení o kontrole padělků, slíbil lékárníkům ministr zdravotnictví.

„Nemůžeme připustit, aby pacient nedostal svůj lék jenom kvůli tomu, že systém třeba nefunguje a nebude možné ho ověřit,“ řekl ministr. Centrální úložiště, na kterém budou nahraná data o každém balení léku v české distribuci, provozují společně výrobci sdružení v Národní organizaci pro ověřování pravosti léčiv (NOOL).

Lékárna si podle Vojtěcha už při přijímání léků od distributora ověří, jestli je kód balení evidovaný. Pokud nebude, má výrobce dva týdny na to, aby si lék z lékárny převzal zpět nebo kód například nahrál znovu. Pokud by se objevily problémy, může se podle ministra období bez sankcí ještě prodloužit. Jinak by hrozily až dva miliony korun pokuty.

Nařízení EU také požadovalo, aby byla v lékárnách stejně jako u ostatních léčiv ověřována pravost také u vakcín. Výjimku mělo mít jen povinné očkování. Hrozilo, že si pacienti pro nepovinná očkování, jako jsou například vakcíny proti klíšťové encefalitidě nebo meningokoku, budou muset chodit od lékaře do lékárny a zpět.

Reklama

Související témata:

Doporučované