Hlavní obsah

Spor o registr smluv. Nebudu tancovat kolem Budvaru, říká senátorka

Senátoři o novele zákona o registru smluv.

 

Reklama

Debata nad zákonem o registru smluv, pro který Sněmovna vymyslela řadu výjimek, bude v Senátu jiskřivá.

Článek

Poslanci uprostřed tohoto týdne ve třetím čtení schválili novelu zákona o registru smluv a fakt, že z něj vyjmuli firmy s většinovou účastí státu a obcí, udělal z této agendy jiskřivé politické téma.

Novela míří nyní do Senátu, a přestože se na pořad hlasování dostane až někdy během jara, zdá se jisté, že napětí kolem novely bude mít pokračování.

Seznam oslovil řadu senátorů a zjistil, že už nyní má mnoho z nich názor na novelu zákona vyhraněný a že se dá čekat hlasování s těsným výsledkem.

Současná podoba novely se například nelíbí předsedovi senátorského klubu Starostů a nezávislých Janu Horníkovi.

„Až zbytečně se zákon o registru smluv změkčil. Byl bych pro to, aby byl registr smluv co nejjednodušší. Byl bych i pro to, aby nemusel smlouvy zveřejňovat Budvar. Proč by ale stejná podmínka měla být pro Lesy ČR? To bych nepodpořil,“ řekl Seznamu.

Podle Horníka je reálná i varianta, že ve spolupráci s ostatními senátory napříč politickým spektrem vznikne pozměňovací návrh, který by současnou podobu novely upravil.

Předkladatel zákona Jan Farský o registru smluv.

Naopak podle předsedy senátorského klubu ODS Miloše Vystrčila by žádný pozměňovací návrh novele zákona o registru smluv nepomohl.

„Ještě nejsem rozhodnutý, ale s největší pravděpodobností se při projednání v Senátu buď zdržím hlasování, nebo budu proti přijetí novely,“ plánuje Vystrčil.

Pro návrh novely neplánuje zvednout ruku ani bezpartajní senátorka Eliška Wagnerová. „Nebudu tancovat kolem Budvaru,“ říká rezolutně bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu.

Zákon neplánuje podpořit ani nestraník Václav Láska. „Senát by měl novelu jako celek zamítnout," myslí si senátor.

Jak se k novele zákona postaví členové nejpočetnějších senátorských klubů z ČSSD nebo KDU-ČSL, se můžete podívat ve videu na začátku tohoto textu.

Reklama

Související témata:

Doporučované