Hlavní obsah

Spor o soukromé zoo. Mají se kvůli aféře s porcováním tygrů přepisovat zákony?

Duel: zakázat soukromé zoologické zahrady?Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kauza drastického zabíjení tygrů na maso a produkty, připravované podle tradiční čínské medicíny, by se mohla výrazně promítnout i do české legislativy. Lidovci i Ministerstvo zemědělství přišli v reakci na aféru s údajným ilegálním chovem na porážení a porcování zvířat s novou úpravou zákonů. KDU-ČSL chce vystavit stopku soukromým zoologickým zahradám, provozovat by je podle jejich představ mohl jen stát, kraje nebo obce. Ministerstvo zemědělství chce pak zase zakázat kontaktní zoo nebo mazlící koutky.

Článek

Pomůže taková úprava zabránit podobným případům a dá jasny vzkaz, že tygr není lékárnička? Nebo by politici měli s přepisováním legislativy spíše šetřit?

Diskutovali místopředseda KDU-ČSL a autor navrhované změny Jan Bartošek a ředitel zoologické zahrady Tábor Evžen Korec.

Jako první přišli s návrhem na změny v chovu šelem lidovci. Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek už příslušnou změnu zákona o provozování zoologických zahrad dokonce sepsal. O tom, jak by změna zákona řešila nynější soukromé zoologické zahrady, se podle něj zřejmě povede ještě debata na plénu Sněmovny.

Návrh zákona Bartošek připravil v reakci na nedávná odhalení, jak se v tuzemsku zachází s chráněnými druhy zvířat. Lidovci argumentují tím, že chod zoologických zahrad je ekonomicky i odborně velice náročný a je důležité, aby zahrady provozovaly takové subjekty, které by garantovaly stabilitu a péči o zvířata. „Odmítám, aby Česká republika byla známa tím, že se zde chovají tygři nebo ohrožená zvířata, aby se z nich vařily masoxové kostky pro Číňany,” napsal na svůj učet na Twitteru místopředseda KDU-ČSL. Podle něj samotný návrh nic nezakazuje, a pokud bude někdo chtít chovat doma divokou šelmu, třeba tygra, bude ho moci dál vlastnit.

Ministerstvo životního prostředí návrh odmítlo, podle něj míří nesprávným směrem. Proti takovým snahám se ozvala i táborská zoologická zahrada. Ta v tiskovém prohlášení napsala, že soukromá zoologická zahrada se dokáže o šelmy stejně dobře postarat jako jakákoliv jiná. „Někteří aktivisti a poslanci dokonce volají po úplném zákazu chovu všech velkých šelem v soukromých chovech a zoologických zahradách. Taková reakce je však přehnaná a připomíná oblíbené řešení, jako když se s vaničkou vylévá i dítě. Zpřísnění podmínek pro chov velkých šelem je zcela jistě namístě, nemůžeme však jít cestou pouhého zákazu pro určité subjekty. Příklady ze světa dokazují, že soukromé zoologické zahrady mohou být vedeny lépe než ty municipální,” tvrdí zoo ve zprávě.

Zákonodárci nebudou posuzovat jen návrh lidovců, ale i ten z dílny Ministerstva zemědělství. Resort minulý týden zveřejnil svoji představu, jak zabránit podobným případům. Zpřísnit se mají podmínky pro chov šelem. Měly by rovněž být zakázány chovy umožňující přímý kontakt se zvířetem nebo venčení šelem na vodítku. Doporučující ustanovení o velikosti prostor, ve kterých se můžou šelmy chovat, by chtělo ministerstvo změnit na povinné. Zájmoví chovatelé by měli mít povinný kurz s praxí. Podle ministra Miroslava Tomana není nyní možné chov šelem mimo zoo zakázat, ač si to část veřejnosti přeje. Nebylo by ani místo, kam je všechny dát. „Je potřebné zakázat kontaktní chovy, to jsou ty takzvané mazlící koutky, chceme také zavést zákaz venčení a rozhodně nebude možné, aby se někdo procházel s obrovskou šelmou na veřejnosti pouze na vodítku,” řekl Toman.

Reklama

Doporučované