Hlavní obsah

Spor o věže na Žižkově. Já jim říkám pidimužík, obhajuje projekt architektka Jiřičná. Jsou to mrakodrapy, odmítají stavbu kritici

Duel o chystaných věžácích na pražském Žižkově: architektka Eva Jiřičná vs. Richard Biegel, místopředseda Klubu za starou Prahu.Video: Markéta Bidrmanová , Seznam Zprávy

 

Reklama

„Město se má vyvíjet. Je mi líto, že v tomto městě se vývoj zastavil tím, že všechny striktní regulace, které tady architekti mají, víceméně nepřinesly do Prahy dostatek dobré architektury,“ říká v Duelu architektka Eva Jiřičná.

Článek

Architektka stojí za designovým obytným komplexem, který má nahradit „Mordor“ na pražském Žižkově.

„Je to líbivý projekt, je prezentován tak, aby zaujaly vlnovky na fasádě, modré nebe, zeleň dole, prezentuje se to způsobem – podívejte se, jak je to čarokrásné, bude všechno v pořádku,“ kritizuje stavbu v Duelu Richard Biegel, místopředseda Klubu za starou Prahu.

Spor o výšku

Mohutná budova Telecomu s devadesátimetrovou věží z let 1969 až 1979 půjde k zemi. Kvůli nebezpečnému azbestu. Klíčovým prvkem nové stavby z dílny ateliéru AI Design jsou tři věže, vysoké 80, 90 a 100 metrů. Právě jejich parametry vadí Klubu za starou Prahu. Vysoké věže má postavit Central Group.

„Praha má své horizonty a každá stavba se tam propíše nejen do okolí, ale do celku. My jsme přesvědčení, že stometrové stavby na tomto místě posouvají bohužel harmonii města směrem k pojetí města jako sestavě výškových budov, tohle už je strašně moc,“ tvrdí Biegel.

„Já tomu neříkám ani vysoká budova, to je pidimužík v našem měřítku. Já chodím po Londýně mezi výškovými budovami a tam jsou všude ty zelené prostory, kde lidé svačí, opalují se,“ obhajuje vizi táhnout budovy do výšky Jiřičná.

„Pro Prahu to mrakodrapy jsou, protože Praha má měřítko nějakých sedm pater. Nespojujme rozvoj s výškovými stavbami, ten objem výškové stavby dokážete dostat do blokové struktury,“ odmítá argument Jiřičné zástupce Klubu za starou Prahu.

„Já se nedomnívám, že tohle je tak vysoká budova, já si nepředstavuji, že to bude zastavěné jako hladová zeď,“ staví se za svůj projekt architektka se světovým renomé.

Jako Kaplického blob?

Neobává se Eva Jiřičná toho, že její návrh nakonec skončí jako blob Jana Kaplického?

„Já se toho neobávám, něco se stane, co se stane, to není v mých silách, člověk musí udělat to, co si myslí, že je dobré. Já se tady nesnažím uplatnit svým egocentrickým egem. Mně záleží na tom, aby tady vznikla dobrá architektura, ve které se bude lidem dobře žít, aby byla ekologická,“ dodává architektka, která prý stále věří, že Praha si moderní architekturu zaslouží.

„Nescvrkávejme tu debatu na to, jestli je někdo konzervativní, nebo není. To místo se vyvíjet bude a je to dobře. Mě to třeba mrzí, že ta budova Telecomu zmizí,“ trvá na svém Biegel.

Hrozí Praze vyškrtnutí kvůli mrakodrapům z UNESCO?

Nedávná zpráva UNESCO upozorňuje, že některé hodnoty, na jejichž základě je Praha na seznamu světového dědictví, mohou být výškovou výstavbou ohroženy. V Praze přitom už několik „mrakodrapů“ v posledních letech vyrostlo. Na pražské Pankráci stojí druhá nejvyšší budova v ČR – City Tower (109 metrů), hned vedle nová V-Tower (104 metrů). I ty řešilo UNESCO.

V bezprostředním sousedství „Mordoru“ v Olšanské ulici už památkový odbor schválil hojně kritizovaný projekt společnosti Central Group, pět zhruba padesátimetrových obytných věží Garden Towers.

Anketa

Jste pro, aby na Žižkově vyrostly stometrové věžáky od Evy Jiřičné?
Ano, je to dobrý projekt
39,7 %
Ne, zkazí to panorama Prahy
56,6 %
Nevím, nesleduji to
3,7 %
Celkem hlasovalo 7320 čtenářů.

Věže Jiřičné zvítězily v mezinárodní architektonické soutěži 98 ateliérů z 30 zemí. V porotě byli mimo jiné architekti David Vávra či Josef Pleskot.

Bytové domy má obklopit veřejný park s fontánou a uměleckými díly, školka s velkou zahradou a hřištěm, obchody, restaurace i kavárny.

Reklama

Doporučované