Hlavní obsah

Spor o záměnu embryí při umělém oplodnění skončil dohodou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnská klinika reprodukční medicíny Reprofit a žena, která porodila dítě ze zaměněného embrya, se dohodly na smíru a odškodnění. Výši částky a podrobnosti dohody ale obě strany odmítly komentovat.

Článek

Neopatrná manipulace se zkumavkami a fatální chyba, která vedla k záměně dětských embryí. U Městského soudu v Brně dnes skončil spor ohledně umělého oplodnění na klinice Reprofit. Aktéři se dohodli na smíru a mimosoudním odškodnění. Výši a další detaily účastníci odmítli komentovat.

K záměně uměle oplodněných vajíček u dvou zahraničních klientek došlo na brněnské klinice Reprofit v roce 2016. Na případ upozornila Státní ústav pro kontrolu léčiv sama klinika. Po vyšetřování musel Reprofit státu zaplatit pokutu 800 tisíc korun. Podle informací Seznam Zpráv udělala chybu laborantka kliniky, která ženám vyměnila zkumavky.

Jedna ze zahraničních klientek potratila a nebyla součástí soudního sporu. Druhá žena dítě ze zaměněného embrya porodila a ponechala si jej. Jako odškodnění nejdříve požadovala částku 1,5 milionu eur, tedy 40,5 milionu korun. Klinika naopak nabízela 50 tisíc eur, tedy 1,35 milionu korun. Později žena svůj požadavek snížila na milion eur v reakci na to, že klinika zvýšila nabízenou částku na 400 tisíc eur.

V listopadu minulého roku se obě strany dohodly na mimosoudním jednání, které mělo trvat dva měsíce. „Je to částka naprosto excesivní, nejen co se týče ochrany osobnosti, ale i náhrady újmy na zdraví. Takto vysoké částky se přiznávají v situaci, kdy jsou téměř nevratné zásahy do zdravotního stavu,“ uvedl tehdy soudce Ondřej Sekvard s tím, že by částku ve výši 1,5 milionu eur soudní cestou pravděpodobně nepřiznal. Uzavření mimosoudní dohody mezi oběma stranami ale nakonec trvalo déle.

Obě strany se po skončení soudu odmítly vyjádřit k částce odškodnění i průběhu mimosoudních jednání. „Skutečně to ponecháme bez komentáře, i s ohledem na citlivý obsah se nebudeme vyjadřovat,“ shodly se právní zástupkyně obou účastníků.

Středeční jednání se odehrálo za zavřenými dveřmi, soudce z něj na žádost aktérů vyloučil veřejnost. „Zavázali jsme se k mlčenlivosti ohledně skutečností, které jsou obsahem dohody. S ohledem na to se domnívám, že by při výkladu docházelo ke zprostředkování informací, které by měly být chráněny tajemstvím,“ uvedla zástupkyně žalobkyně. Soudce jejich návrh přijal.

Během umělého oplodnění lékaři ve zkumavce oplodní spermií vajíčko, které následně přenesou do těla matky. Majitelem brněnské kliniky Reprofit je firma, kterou dříve vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO). Po přijetí zákona o střetu zájmů ale její akcie vložil do svěřenského fondu.

Reklama

Související témata:

Doporučované